Деякі підходи до визначення критеріїв типологізації політичних режимів - Колесник, Ю. М.; Kolesnik, Yu. M. (Одеса : Фенікс, 2014)
Для всебічної типології політичних режимів треба визначити критерії цієї типології. Можна погодитися з українським вченим О. Рудакевичем, який для типології політичних режимів пропонує такі критерії: спосіб формування органів влади; ступінь поділу державної влади; співвідношення державного управління та місцевого самоуправління; становище особи в суспільстві, її права і свободи; тип орієнтації громадян на політичну систему суспільства; роль партій, інших об’єднань у політичному житті; характер взаємин влади і опозиції; методи розв’язання конфліктних ситуацій; зміст і співвідношення дозволеної та забороненої політичної діяльності; ефективність контролю громадянського суспільства за діяльністю державних інститутів; ступінь політичного та ідеологічного плюралізму; місце й роль силових структур у політичному житті.
Колеснік Ю. М. Деякі підходи до визначення критеріїв типологізації політичних режимів / Ю. М. Колесник // Правове життя сучасної України: матеріали Міжнар. наук. конф. проф.-викл. та аспірант. складу / відп. за вип. В. М. Дрьомін; НУ ОЮА, Півд. регіон. центр НАПрН України. – Одеса: Фенікс, 2014. – Т. 2. – С. 199-201.
Keywords: критерії типологізації політичних режимів; демократичні та антидемократичні політичні режими; авторитаризм; тоталітаризм; критерии типологизации политических режимов; демократические и антидемократические политические режимы; тоталитаризм; authoritarianism; criteria typology of political regimes; democratic and anti-democratic regimes; totalitarianism