Цивілізаційний підхід у дослідженні приватного права як європейського концепту - Харитонов, Євген Олегович; Харитонов, Евгений Олегович; Kharytonov, Yevhen O. (My University, 2015)
У статті аналізується значення цивілізаційного підходу при дослідженні європейського концепту приватного права. Розглядаються поняття та ознаки цивілізації. Аналізується місце права у структурі цивілізації. Робиться висновок, що основою методології дослідження європейського концепту приватного права має бути розуміння права як феномену, що є елементом соціально-політичного устрою і елементом суспільної свідомості, а також складовою частиною духовного світу людини та її світогляду.

В статье анализируется значение цивилизационного подхода при исследовании европейского концепта частного права. Рассматриваются понятие и признаки цивилизации. Анализируется место права в структуре цивилизации. Делается вывод, что основой методологии исследования европейского концепта частного права должно быть понимание права как феномена, который является элементом социально-политического устройства и элементом общественного сознания, а также составляющей частью духовного мира человека и его мировоззрения.

The article analyzes the importance of civilizational approach in the study of the European concept of private law. The concept and features of civilization are examined. The position of law in the structure of civilization is analyzed. It is concluded that the basis of research methodology for the European concept of private law should be an understanding of law as a phenomenon that is a part of the socio-political structure and an element of social consciousness, as well as an integral part of the human inner life and ideology.
Харитонов Є. О. Цивілізаційний підхід у дослідженні приватного права як європейського концепту / Є. О. Харитонов // Часопис цивілістики. – 2015. – Вип. 19. – С. 6-12.
Keywords: концепт; право; приватне право; цивілізація; ментальність; правосвідомість; концепт; право; частное право; цивилизация; ментальность; правосознание; concept; law; private law; civilization; mentality; juridical awareness