Кримінально-правова відповідальність за участь у псевдорелігійних організаціях як формах організованої злочинності: нові виклики доктрині і практиці - Бубен, Каріна; Buben, Karina (Одеса : НУ «ОЮА», 2025)
У роботі розкрито проблему використання псевдорелігійних структур для вчинення організованої злочинної діяльності. Визначено особливості функціонування таких формувань, специфіку їх правової кваліфікації та труднощі доказування. Проаналізовано сучасні тенденції до синкретизму релігійного екстремізму, фінансових афер і психоманіпулятивного контролю над особою в рамках злочинних обʼєднань. Зроблено спробу окреслити підходи до правової оцінки таких обʼєднань, що маскують свою злочинну діяльність під духовні практики. The paper addresses the phenomenon of pseudo-religious organizations as forms of organized crime. It explores their specific structure, manipulation techniques, and legal qualification challenges. The research proposes new legal strategies to address their criminal nature, especially in cases of spiritual abuse, financial fraud, and collective coercive control.
Criminal-legal violation for participation in pseudoreligional organizations as forms of organized evility: new wickles of doctrines and practices
Бубен К. Кримінально-правова відповідальність за участь у псевдорелігійних організаціях як формах організованої злочинності: нові виклики доктрині і практиці / К. Бубен // Експертне забезпечення розслідування організованої злочинності: міжнародний досвід та національна практика : зб. матеріалів міжнар. наук.-практ. конф. м. Одеса, 27 листоп. 2025 р.=Expert Support in the Investigation of Organized Crime: International Experience and National Practice : Proceedings of the International Scientific and Practical Conference (Odesa, 27 November 2025) / [орг. комітет: С. Ківалов, М. Аракелян, О. Катарага, Д. Кішко, Д. Колодін, А. Колодіна, Л. Аркуша та ін.] ; Нац. ун-т Одеськ. юрид. акад. кафедра криміналістики, суд. експертиз та поліграф. ; Нац. центр суд. експерт. при Міністер. юстиц. Респуб. Молдова ; Одеськ. Наук.-дослідн. ін-т суд. експер. Міністер. юстиції України. - Одеса : НУ «ОЮА», 2025. - С. 355-357. - Режим доступу: https://doi.org/10.32837/11300.31191
Keywords: організована злочинність; псевдорелігійна організація; кримінальне право; релігійна доктрина; злочинна група; organized crime; pseudo-religious organization; criminal law; spiritual doctrine; criminal group