Роль виборів, виборчих прав та виборчих спорів громадян у реалізації концепції безпосереднього народовладдя в Україні - Лещенко, О. Д.; Лещенко, О. Д.; Leshchenko, O. D. (Одеса : Гельветика, 2018)
Досліджено ролі виборів, виборчих прав та виборчих спорів громадян у реалізації концепції безпосереднього народовладдя в Україні. Автор показує, що носієм суверенітету та єдиним джерелом влади в Україні є народ. Незважаючи на прогрес, досягнутий багатьма країнами у сфері побудови демократичних інститутів і захисту прав людини, стан демократії в деяких регіонах світу, як і раніше, нестійкий, а їхні інститути надто слабкі для забезпечення ефективного управління. Автор обґрунтовує думку, що з метою забезпечення вільних виборів як основного показника наявності демократії в Україні насамперед варто відійти від позитивістського (формального) підходу під час застосування виборчого законодавства й інших регуляторів виборчих процедур. Будь-яке неоднакове розуміння процедури має трактуватися в бік захисту виборчих прав та їх реалізації. Такою ж має бути внутрішня сутність виборчого законодавства.

Роль выборов, избирательных прав и избирательных споров граждан в реализации концепции непосредственного народовластия в Украине. Исследована роль выборов, избирательных прав и избирательных споров граждан в реализации концепции непосредственного народовластия в Украине. Автор показывает, что носителем суверенитета и единственным источником власти в Украине является народ. Несмотря на прогресс, достигнутый многими странами в сфере построения демократических институтов и прав человека, состояние демократии в некоторых регионах мира по-прежнему неустойчиво, а их институты слишком слабы для обеспечения эффективного управления. Автор обосновывает утверждение, что для обеспечения свободных выборов как основного показателя наличия демократии в Украине, прежде всего, стоит отойти от позитивистского (формального) подхода при применении избирательного законодательства и других регуляторов избирательных процедур. Любое неодинаковое понимание процедуры должно трактоваться в сторону защиты избирательных прав и их реализации. Такой же должна быть внутренняя сущность избирательного законодательства.

Role of elections, electoral rights and disputes of citizens in realizing the concept of people power in Ukraine. The article is devoted to the study of the role of citizens in elections, electoral rights and electoral disputes in the implementation of the concept of direct democracy in Ukraine. The author shows that the people are the bearer of sovereignty and the only source of power in Ukraine. It has been shown that, despite the progress made by many countries in building democratic institutions and protecting human rights, the state of democracy in some regions of the world is still fragile and their institutions are too weak to ensure effective governance. The author argues that, in order to ensure free elections as the main indicator of the existence of democracy in Ukraine, it is first of all worth moving away from the positivist (formal) approach when applying electoral legislation and other election process regulators. Any difference in understanding of the procedure should be interpreted in the way of the protection of electoral rights and their implementation. The internal nature of electoral law should be the same
Лещенко О. Д. Роль виборів, виборчих прав та виборчих спорів громадян у реалізації концепції безпосереднього народовладдя в Україні / О. Д. Лещенко // Актуальні проблеми держави і права : зб. наук. пр. Вип. 81 / редкол.: В. В. Завальнюк (голов. ред.) та ін. – Одеса : Гельветика, 2018. – С. 78-85.
Keywords: виборче право; вибори; виборчі спори; права людини; избирательное право; выборы; избирательные споры; права человека; suffrage; elections; electoral disputes; human rights