Комунікація та зворотний зв’язок у структурі кібернетичного механізму політичного управління - Милосердна, Ірина Михайлівна; Милосердна, І. М.; Милосердная, Ирина Михайловна; Myloserdna, Iryna M. (Одеса: Фенікс, 2019)
Стаття присвячена дослідженню сутності комунікації та зворотного зв’язку та визначенні їх ролі у здійсненні політичного управління в сучасній демократичній державі з розвиненим громадянським суспільством. Обґрунтовується роль інформації для здійснення кібернетичного механізму політичного управління, яка передається через комунікативні зв’язки від керуючої сторони до керованої та навпаки. Аналізується та обґрунтовується думка, що комунікація відбувається між двома сторонами і для ефективного політичного управління необхідно, аби ця комунікація була двосторонньою. Наявність зворотного зв’язку є необхідною умовою ефективного політичного управління, оскільки дає змогу побачити зв’язок влади (що діє в державі) та громадянського суспільства.

Статья посвящена исследованию сущности коммуникации и обратной связи и определении их роли в осуществлении политического управления в современном демократическом государстве с развитым гражданским обществом. Обосновывается роль информации для осуществления кибернетического механизма политического управления, которая передается через коммуникативные связи от управляющей стороны к управляемой и наоборот. Анализируется и обосновывается мнение, что коммуникация происходит между двумя сторонами и для эффективного политического управления необходимо, чтобы эта коммуникация была двусторонней. Наличие обратной связи является необходимым условием эффективного политического управления, поскольку позволяет увидеть связь власти (действующий в государстве) и гражданского общества.

The article is devoted to the study of the essence of communication and feedback and the definition of their role in the implementation of political governance in a modern democratic state with a developed civil society. The role of information for the implementation of the cybernetic mechanism of political governance, which is transmitted through communication links from the governing party to the governed and vice versa, is substantiated. The opinion is analyzed and substantiated that communication takes place between two parties and for effective political management it is necessary that this communication is two-way. The presence of feedback is a necessary condition for effective political governance, as it allows us to see the connection between the government (operating in the state) and civil society.
Милосердна І. М. Комунікація та зворотний зв’язок у структурі кібернетичного механізму політичного управління / І. М. Милосердна // Актуальні проблеми політики : зб. наук. пр. / редкол.: С. В. Ківалов (голов. редкол.), Л. І. Кормич (голов. ред.), І. М. Милосердна (відп. ред.) [та ін.] ; НУ «ОЮА», Південноукр. центр гендер. проблем. – Одеса : Фенікс, 2019. – Вип. 63. – С.153-165.
Keywords: комунікація; політична комунікація; зворотний зв’язок; політичне управління; демократичний режим; громадянське суспільство; коммуникация; политическая коммуникация; обратная связь; политическое управление; демократический режим; гражданское общество; communication; political communication; feedback; political governance; democratic mode; civil society; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE