Емоційний інтелект як чинник формування згуртованості підлітків у міжнародній школі : кваліфікаційна робота - магістерський дослідницький проект 053 «Психологія» - Корчига, Марія Миколаївна (Одеса : НУ «ОЮА», 2025)
Магістерська робота присвячена вивченню впливу емоційного інтелекту на згуртованість підлітків у навчальних групах. Основною метою роботи є визначення залежності між рівнем розвитку емоційного інтелекту і рівнем згуртованості учнів, що навчаються у міжнародній школі. У роботі розглянуто теоретичні основи емоційного інтелекту, його компоненти та механізми впливу на соціальну взаємодію у колективі. До компонентів емоційного інтелекту віднесено емоційну обізнаність, здатність до управління емоціями, самомотивацію, емпатію, а також вміння розпізнавати емоції інших людей. Емпіричне дослідження проведено серед учнів 7-х та 11-х класів міжнародної школи, які брали участь у спеціально розробленій програмі для оцінки їхнього емоційного інтелекту та рівня згуртованості. Результати дослідження виявили позитивну кореляцію між високим рівнем емоційного інтелекту та згуртованістю учнів у групах, що свідчить про важливу роль емоційної компетентності у соціальній адаптації та створенні позитивного психологічного клімату. Практичне значення роботи полягає у можливості застосування отриманих результатів для розробки та впровадження тренінгових програм розвитку емоційного інтелекту серед підлітків, що сприятиме підвищенню згуртованості колективів у навчальних закладах, особливо у багатокультурному середовищі. Висновки магістерської роботи роблять важливий внесок у психологію освіти, демонструючи практичну значущість розвитку емоційного інтелекту для покращення соціальної взаємодії та формування сприятливого середовища для навчання. This master's thesis is dedicated to studying the impact of emotional intelligence on the cohesion of adolescents in educational groups. The main objective of the work is to determine the relationship between the level of emotional intelligence development and the level of cohesion among students studying in an international school. The theoretical foundations of emotional intelligence, its components, and mechanisms of influence on social interaction within a group are considered. The components of emotional intelligence include emotional awareness, the ability to manage emotions, self-motivation, empathy, and the ability to recognize the emotions of others. An empirical study was conducted among students of the 7th and 11th grades of an international school, who participated in a specially designed program to assess their emotional intelligence and group cohesion. The results revealed a positive correlation between a high level of emotional intelligence and cohesion among students in groups, indicating the important role of emotional competence in social adaptation and the creation of a positive psychological climate. The practical significance of the work lies in the possibility of applying the obtained results to develop and implement training programs aimed at developing emotional intelligence among adolescents, which will contribute to increasing group cohesion in educational institutions, especially in multicultural environments. The conclusions of the master's thesis make an important contribution to educational psychology, demonstrating the practical relevance of emotional intelligence development in improving social interaction and creating a favorable learning environment.
Корчига М. М. Емоційний інтелект як чинник формування згуртованості підлітків у міжнародній школі : кваліфік. робота - магістер. дослідн. проєкт 053 «Психологія» / М. М. Корчига. - Одеса : НУ «ОЮА», 2025. – 114 с.
Keywords: емоційний інтелект; згуртованість; підлітки; міжнародна школа; соціальна адаптація; тренінг; емпатія; емоційна компетентність; emotional intelligence; cohesion; adolescents; international school; social adaptation; training; empathy; emotional competence