Ретроспективний огляд поняття справедливості - Станіславів, Р. М.; Станиславив, Р. Н.; Stanislaviv, R. M. (My University, 2017)
Пошук сенсу справедливості має починатися з обрання самого способу, який слід застосовувати. Раціональне розуміння починається з визначень. Пропонується новий підхід до ідеї визначення: визначення за висновками з припущень, тобто від припущень. Усі визначення є обмеженнями, настільки придатними, що не можуть виявитися неадекватними. Фактичне матеріальне існування й абстрактні логічні структури є способом утекти від складності, що виводить їх за межі всіх незначних формулювань. Але вони позначають перший етап раціональності на шляху до повної систематизації за допомогою аксіом, правил висновку та доказів теорем. Такі більш повно систематизовані етапи пізніше з’являються або зникають. Тому вони вразливі, тим більше, що вони легко змінюються.Центральну ідею роботи складає проблема визначення сутності такої філософської категорії, як справедливість, і особливостей прояву справедливості в різноманітних сферах життєдіяльності. Проаналізовано підходи до розуміння справедливості в періоди античності, середньовіччя, нового часу та сучасності.

Поиск смысла справедливости должен начинаться с избрания самого способа, который следует применять. Рациональное понимание начинается с определений. Предлагается новый подход к идее определения: определение по выводам из предположений, то есть от предположений. Все определения являются ограничениями, столь пригодными, что не могут оказаться неадекватными. Фактическое материальное существование и абстрактные логические структуры являются способом уйти от сложности, что выводит их за пределы всех незначительных формулировок. Но они обозначают первый этап рациональности на пути к полной систематизации с помощью аксиом, правил вывода и доказательств теорем. Такие более полно систематизированные этапы позже появляются или исчезают. Поэтому они уязвимы, тем более что они легче меняются. Центральную идею работы составляет проблема определения сущности такой философской категории, как справедливость, и особенностей проявления справедливости в различных сферах жизнедеятельности. Проанализированы подходы к пониманию справедливости в периоды античности, средневековья, нового времени и современности.

The search for the meaning of justice must begin with a decision concerning the method to be employed. Rational understanding begins with definitions.1 In my efforts at understanding I propose a new approach to the idea of definition: definition by inference from assumptions, that is to say, from presuppositions. Actual material existence and abstract logical structures both have a way of escaping in depth and extent of complexity which puts them beyond all meagre formulations. They are therefore vulnerable, and the more so since they are the more easily altered. The general idea of the work is the problem of essence of such a philosophical concept as justice and specific features of justice in various spheres of life. The approaches of understanding justice in the periods of antiquity, middle ages, early modern times and nowadays are analyzed.
Станіславів Р. М. Ретроспективний огляд поняття справедливості / Р. М. Станіславів // Актуальні проблеми філософії та соціології: Науково-практичний журнал / Голов. ред. Д. В. Яковлев; відпов. секретар І. В. Шамша; Міністерство освіти і науки України; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2017. - Вип. 20. - С. 124-126.
Keywords: справедливість; комутативна справедливість; зрівнювальна справедливість; розподільна справедливість; справедливость; коммутативная справедливость; уравнительная справедливость; распределительная справедливость; justice; commutative justice; equitable justice; distributive justice