Питання проблеми систематизації прав на чужі речі за законодавством України - Шахназарян, Каріне Ернестівна; Шахназарян, Карине Эрнестовна; Shahnazaryan, Karіne E. (My University, 2017)
В запропонованій статті надається загальна характеристика визначення речових прав на чужі речі. При цьому акцентується увага, що права на чужі речі є складовою більш загальної та ширшої категорії речового права, яка крім цих прав включає також право власності.Зазначено, що в доктрині цивільного права між науковцями є суперечки щодо переліку речових прав, в тому числі прав на чужі речі. Законодавець встановив відкритість такого переліку. Загалом це виправдано реаліями сучасного життя та інтенсивністю розвитку економічних відносин з урахуванням руху до Євроінтеграції. Таким чином у випадку появи нових видів прав на чуже майно вони можуть передбачатися на рівні Законів України. Зроблена спроба узагальнити види прав на чужі речі в результаті чого запропоновано загальну класифікацію прав на чужі речі.

В предлагаемой статье дается общая характеристика определение прав на чужие вещи. При этом акцентируется внимание, что права на чужие вещи является составляющей более общей и широкой категории вещного права, которая кроме этих прав включает также право собственности. Отмечено, что в доктрине гражданского права между учеными есть разногласия относительно перечня вещных прав, в том числе прав на чужие вещи. Законодатель установил открытость такого перечня. В целом это оправдано реалиями современной жизни и интенсивностью развития экономических отношений с учетом движения к Евроинтеграции. Таким образом, в случае появления новых видов прав на чужое имущество они могут предусматриваться на уровне Законов Украины. Сделана попытка обобщить виды прав на чужие вещи, в результате чего предложена общая классификация прав на чужие вещи.

The proposed article gives a general description of the definition of rights to other people’s things. At the same time, attention is drawn to the fact that the rights to other people’s things are a component of a more general and broad category of real property, which apart from these rights also includes property rights. It is noted that in the doctrine of civil law between scientists there are disagreements regarding the list of real rights, including the rights to other people’s things. The legislator has established the openness of such a list. In general, this is justified by the realities of modern life and the intensity of the development of economic relations, taking into account the movement towards Eurointegration. Thus, in the event of the emergence of new types of rights to other people’s property, they can be envisaged at the level of the Laws of Ukraine. An attempt is made to generalize the types of rights to other people’s things, as a result of which a general classification of rights to other people’s things is proposed.
Шахназарян К. Е. Питання проблеми систематизації прав на чужі речі за законодавством України / К. Е.Шахназарян // Часопис цивілістики. – 2017. – Вип. 24. – С. 27-30.
Keywords: речові права; права на чужі речі; класифікація прав на чужі речі; систематизація прав; право власності; вещные права; права на чужие вещи; классификация прав на чужие вещи; систематизация прав; право собственности; proprietary rights; rights to other people’s things; classification of rights to other people’s thing; systematization of rights