Право і свобода як ціннісні категорії розвитку громадянського суспільства в Україні - Магновський, І. Й.; Магновський, Ігор Йосифович; Магновский, И. И.; Магновский, Игорь Иосифович; Mahnovskyi, Ihor Y.; Mahnovskyi, I. Y. (Одеса : Гельветика, 2019)
Стаття присвячена висвітленню у загальнотеоретичному контексті таких ціннісних категорій, як право і свобода, що утворюють фундаменталізуюче і сутнісне підґрунтя для розвитку громадянського суспільства в Україні в умовах викликів сьогодення. Зосереджено увагу на різноманітних аспектах осмислення феномена права та свободи, котрі закладені в основу формування громадянського суспільства, що розглядалися у працях вчених правознавців. Визначено ряд значущих властивостей права, зокрема: загальнообов’язкову нормативність, формальну визначеність, високу державну забезпеченість та інші, які розкривають його місію істотної соціальної сили суспільства. Розкрито основні формальні цінності права, які виявляються у трьох площинах: право має здатність забезпечити загальний стійкий порядок у суспільних відносинах; можливість досягти визначеності, точності в самому змісті суспільних відносин; здатність домогтися гарантованого результату. Наголошено, що право у життєдіяльності суспільства та людини виступає як основа його самотворення в історії, як форма реалізації творчості людини, як гарантія свободи й відмежування від варварства та несправедливості. Вказано на ефективну самоорганізацію суспільства завдяки упорядкуванню свободи, де потужним її засобом є право, яке й визначає розумну міру свободи. Означено сутність природного призначення свободи, яка є моментом права, формою вираження соціальної реальності засобами і логікою правосвідомості, втіленням самодостатності та індивідуальності кожного. Акцентовано увагу на сутності громадянського суспільства, яка полягає у забезпеченні законних прав людини, де у його реальності є умовою практичної реалізації ідеї права як свободи.

Право и свобода как ценностные категории развития гражданского общества в Украине. - Статья. Статья посвящена освещению в общетеоретическом контексте таких ценностных категорий, как право и свобода, которые образуют фундаментализирующее и сущностное основание для развития гражданского общества в Украине в условиях вызовов современности. Сосредоточено внимание на различных аспектах осмысления феномена права и свободы, которые заложены в основу формирования гражданского общества как такового, которые рассматривались в трудах учёных правоведов. Определён ряд значимых свойств права, в частности: общеобязательная нормативность, формальная определенность, высокая государственная обеспеченность и ряд других, которые раскрывают его миссию существенной социальной силы общества. Раскрыты основные формальные ценности права, которые воплощены в трёх плоскостях: право имеет способность обеспечить всеобщий устойчивый порядок в общественных отношениях; достичь определенности, точности в самом содержании общественных отношений; способность добиться гарантированного результата. Отмечено, что право в жизнедеятельности общества и человека выступает как основа его само-созидания в истории, как форма реализации творчества человека, как гарантия свободы и отграничения от варварства и несправедливости. Указано на эффективную самоорганизацию общества благодаря упорядочению свободы, где мощным её средством является право, что и определяет разумную степень свободы. Отмечена сущность природного назначения свободы, которая является моментом права, формой выражения социальной реальности средствами и логикой правосознания, воплощением самодостаточности и индивидуальности каждого. Акцентировано внимание на сущности гражданского общества, которая заключается в обеспечении законных прав человека, где в его реальности является условием практической реализации идеи права как свободы.

Right and freedom as valuable categories of development of civil society in Ukraine. The article is devoted to the coverage in the general theoretical context of such value categories as the right and freedom, which form a fundamental and essential ground for the development of civil society in Ukraine, in the context of today’s challenges. The attention is focused on various aspects of comprehension of the phenomenon of law and freedom, which laid the foundation for the formation of civil society as one that was considered in the writings of scholars of jurisprudence. A number of significant legal properties are defined, in particular: compulsory normative, formal certainty, high state security and others that reveal his mission as a significant social force of society. Discovered the main formal values of law, which are manifested in three dimensions: the right to have the ability to provide a common stable order in public relations; the possibility of achieving certainty, accuracy in the content of social relations; the ability to achieve a guaranteed result. It is emphasized that the right in the life of a society and a person acts as the basis of its self-creation in history, as a form of realization of human creativity, as a guarantee of freedom and separation from barbarism and injustice. It is indicated on the effective self-organization of society through the streamlining of freedom, where its powerful means are the right, which defines a reasonable measure of freedom. The essence of the natural purpose of freedom, which is the moment of law, is a form of expression of social reality by means and logic of legal consciousness, an embodiment of self-sufficiency and individuality of each , is defined . The emphasis is on the essence of civil society, which is to secure legitimate human rights, where in its reality it is a condition for the practical realization of the idea of law as freedom.
Магновський І. Й. Право і свобода як ціннісні категорії розвитку громадянського суспільства в Україні / І. Й. Магновський // Наукові праці Національного університету «Одеська юридична академія». Т. 23 / голов. ред. М. В. Афанасьєва ; МОН України, НУ «ОЮА». – Одеса : Гельветика, 2019. – C. 75-82.
Keywords: право; свобода; Конституція України; ідеологія; громадянське суспільство; право; свобода; Конституция Украины; идеология; гражданское общество; law; freedom; the Constitution of Ukraine; ideology; civil society