Правовий та кримінально-правовий вплив за наклеп: різні грані та питання удосконалення - Підгородинський Вадим Миколайович; Подгородинский Вадим Николаевич; Podgorodinskij Vadim (My University, 2016)
У статті розглянуто правовий та кримінально-правовий вплив на осіб, що вчинили наклеп. Розглянуто підстави впливу на осіб, що вчинили наклеп у різних галузях законодавства та права України, зокрема, у кримінальному праві та законодавстві. Досліджено кримінально-правовий захист честі та гідності із різних граней та на різних рівнях кримінально-правового впливу. Проаналізовано проекти законів, в яких пропонувалось криміналізувати наклеп, а також недоліки ознак законодавчого поняття наклепу, що в них пропонувалось. Запропоновано законодавче визначення наклепу.

В статье рассмотрено правовое и уголовно-правовое воздействие на лиц, совершивших клевету. Рассмотрено основания воздействия на лиц, совершивших клевету в различных отраслях законодательства и права Украины, в частности, в уголовном праве и законодательстве. Исследована уголовно-правовая защита чести и достоинства из разных граней и на разных уровнях уголовно-правового воздействия. Проанализированы проекты законов, в которых предлагалось криминализировать клевету, а также недостатки признаков законодательного понятия клеветы, которые в них предлагались. Предложено законодательное определение клеветы.

In this article the consideration to the legal and criminal-law influence to persons who commit defamation is given. The bases of implications on the persons who commit defamation in various branches of the legislation and the law of Ukraine, in particular, in criminal law and legislation are considered here. The criminal-law protection of honor and dignity from the different facets and on the different levels of the criminal-jural influence are investigated in this article. We have analyzed the draft laws, which were offered to criminalize defamation and also the disadvantages of the indicias of the legislative concepts of defamation, which were suggested there. It is proposed legislative definition of defamation.
Підгородинский В. М. Правовий та кримінально-правовий вплив за наклеп: різні грані та питання удосконалення / В. М. Підгородинський // Правовий вплив на неправомірну поведінку: актуальні грані : монографія / за ред. О. В. Козаченка, Є. Л. Стрельцова; МОН України, НУ «ОЮА», Каф.крим. права та ін. крим.-прав. дисциплін Миколаїв. ін-т. права, ПРЦ НАПрНУ, ГО «Всеукр. Асоціація крим. права» . — Миколаїв : Іліон, 2016. — С. 259-278.
Keywords: честь; гідність; наклеп; образа; злочин; криміналізація; проект закону; достоинство; клевета; оскорбление; преступление; криминализация; проект закона; honor; dignity; defamation; insult; offense; criminalization; the draft law