Правові аспекти державної політики України щодо використання транскордонних річок на прикладі річки Дніпро - Локтєва-Маклашова, Наталія Валентинівна; Локтева-Маклашова, Локтева-Маклашова; Loktieva-Maklashova, Nataliia V. (My University, 2009)
Головна водна артерія України - річка Дніпро протікає на території Білорусії і Росії. Питання використання транскордонних річок є актуальним для більшості держав. Тому, керуючись власним законодавством, більшість країн на підставі двостороннього і багатостороннього співробітництва діють на принципах загального права на води і землі міжнародної річки. Міжнародне значення Дніпра зобов'язує впроваджувати спільну політику і заходи країн з приводу використання басейну річки. Політика України в галузі використання водних ресурсів транскордонних річок повинна орієнтуватися на міжнародні норми використання і охорони вод.

Главная водная артерия Украины – река Днепр протекает на территории Белоруссии и России. Вопрос использования трансграничных рек является актуальным для большинства государств. Поэтому, руководствуясь собственным законодательством, большинство стран на основании двухстороннего и многостороннего сотрудничества действуют на принципах общего права на воды и земли международной речки. Международное значение Днепра обязывает внедрять совместную политику и мероприятия стран по поводу использования бассейна речки. Политика Украины в отрасли использования водных ресурсов трансграничных рек должна ориентироваться на международные нормы использования и охраны вод.

The major water route of Ukraine (the Dnepr-river) flows through the territory of Belarus and Russia. The issues of use of the transfrontal rivers are urgent for many states. That’s why most countries follow their own legislation and operate based on principles of common law for water and lands of the international river on the basis of bilateral and multilateral collaboration. The international value of the Dnipro-river obliges the countries to provide the common policy and measures for the use of the river basin. The policy of Ukraine in the sphere of use of transfrontal river water resources should be directed towards international regulations for water use and protection.
Локтєва-Маклашова Н. В. Правові аспекти державної політики України щодо використання транскордонних річок на прикладі річки Дніпро / Н. В. Локтєва-Маклашова // Актуальні проблеми політики : зб. наук. пр. / редкол. : С. В. Ківалов (голов. ред.), Л. І. Кормич (заст. голов. ред.), Ю. П. Аленін [та ін.] ; МОН України, ОНЮА. – Одеса : Фенікс, 2009. – Вип. 38. – С. 173-180.
Keywords: річка Дніпро; транскордонні річки; використання водних ресурсів; судноплавні річки; водне законодавство; река Днепр; трансграничные реки; использования водных ресурсов; судоходные реки; водное законодательство; охорона довкілля; охрана окружающей среды; environmental protection; Dnepr River; transboundary rivers; use of water resources; navigable river; water legislation; Україна; Украина; Ukraine; Білорусь; Белоруссия; Belarus; Russia; Россия; Росія