Способи фіксації електронних доказів, отриманих із соціальних мереж, у цивільному процесі України - Дрогозюк, Крістіна Борисівна; Дрогозюк, К. Б.; Drohoziuk, Kristina B.; Drohoziuk, K. B. (Одеса : Гельветика, 2020)
Досліджуючи феномен соціальних мереж, соціологи звертають увагу на зростання кількості їхніх користувачів, яке відображається в геометричній прогресії. Соціальні мережі стають не тільки місцем для вільного спілкування, а ще й повноцінним засобом обміну інформацією серед користувачів, майданчиком для розвитку комерційної діяльності тощо. Незважаючи на позитивні зміни в процесуальному законодавстві щодо застосування електронних доказів у цивільному судочинстві, необхідно констатувати, що досі немає чіткого законодавчого врегулювання ряду важливих питань, зокрема порядку фіксації електронних доказів, отриманих із соціальних мереж, адже чинні норми не враховують процесуально-правові особливості відповідних доказів. Метою наукової статті є виокремлення та аналіз можливих способів належної фіксації, електронних доказів, отриманих із соціальних мереж, а також аналіз судової практики під час використання відповідних доказів у цивільному судочинстві. У статті досліджено можливі способи фіксації електронних доказів, отриманих із соціальних мереж. За результатами дослідження встановлено, що серед способів фіксації електронних доказів, отриманих із соціальних мереж, можна виокремити: огляд доказів судом за їх місцезнаходженням (огляд аккаунту в соціальних мережах або інших місць збереження даних в Інтернеті); залучення спеціаліста з метою фіксування електронних доказів; проведення експертного дослідження; проведення протоколу огляду вебсайту адвокатом; подання паперової копії електронного доказу, посвідченої в порядку, передбаченому законом; фіксація контенту, що міститься на вебсайті, шляхом його збереження на відповідних носіях; протокол огляду вебсторінки нотаріусом; проведення відеозапису процесу дослідження огляду соціальних мереж; допомога приватних компаній, які здійснюють фіксацію інформації, розміщеної на вебсторінках (наприклад, сервісу Internet Archive, Wayback Machine); запит до провайдера на отримання довідки – log-файлу.

Investigating the phenomenon of social networks, sociologists pay attention to the growing number of their users, which is reflected in the geometric progression. Social networks are becoming not only a place for free communication, but also a full-fledged means of exchanging information among users, a platform for business development, and so on. Despite the positive changes in the procedural legislation of Ukraine on the use of electronic evidence in civil proceedings, it should be noted that there is still no clear legislative regulation of a number of important issues, in particular, the procedure for fixation of electronic evidence obtained from social networks, because the current norms do not take into account the procedural and legal features of the relevant evidence. The purpose of the scientific article is to identify and analyze possible ways of proper fixation of electronic evidence obtained from social networks, as well as analysis of case law in the use of relevant evidence in civil proceedings. The article explores possible ways of fixation of electronic evidence obtained from social networks. According to the results of the research, among the ways of fixation of electronic evidence obtained from social networks, it can be distinguished: review of evidence by the court at their location (review of the account on social networks, or other places of data storage on the Internet); involvement of a specialist in order to fix an electronic evidence; conducting expert research; conducting a protocol of website review by an advocate; submission of a paper copy of the electronic evidence, certified in the manner prescribed by law; fixing the content contained on the website by storing it on appropriate media; protocol of inspection of the web page by a notary; video recording of the process of researching the review of social networks; assistance of private companies that record information posted on web pages (for example, the Internet Archive service, Wayback Machine); request to the provider for the log-file.
Дрогозюк К. Б. Способи фіксації електронних доказів, отриманих із соціальних мереж, у цивільному процесі України / К. Б. Дрогозюк // Юридичний вісник. - Одеса : Гельветика - 2020. - № 4. - С. 74-84.
Keywords: Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE; electronic evidence; social networks; civil proceedings; proving; evidence; fixation of evidence; submission of evidence; електронні докази; соціальні мережі; цивільний процес; доказування; доказ; фіксація доказів; подання доказів