Діти зі зброєю у руках жахливі реалії сучасної війни - Новаковський , П. М.; Новаковский, П. М.; Novakovskiy, P. M. (Одеса : Фенікс, 2012)
На думку автора статті, питання використання у збройних конфліктах дітей сьогодні досить гостро стоїть перед світовою спільнотою. Необхідно врегулювати цю проблему шляхом прийняття комплексного документу, який би повноцінно вміщував усі аспекти що стосуются використання дітей у збройних конфліктах. Діти-солдати – це жахливе явище сьогодення, яке показує всю аморальність і жах війни. Карл фон Клаузевіц називав війну продовженням політики іншими способами. Сторони воєнного конфлікту часто не задумуються над способами, якими вони прагнуть виграти війну, часто не цураючись віроломства, такого як за лучення дітей до воєнних дій. Світова спільнота повинна відгукнутись на захист дітей. Адже війна завдає їм жахливих фізичних і психилогічних страждань, і в майбутньому діти-солдати навряд чи зможуть стати повноцінними та здоровими громадянами. Діти – це майбутнє цивілізації, майбутнє кожної країни, і допустити їх використання в якості пішок у війні – означає поставити під питання своє власне майбутнє. Отже, це дійсно надважлива проблема міжнародного гуманітарного права, яка потребує глобального вивчення, розуміння і регуляції.
Новаковський П. М. Діти зі зброєю у руках жахливі реалії сучасної війни / П. М. Новаковський // Міжнародні читання з міжнародного права пам’яті професора П.Є. Казанського : матер. третьої міжнар. наук. конф. (м. Одеса, 2–3 листопада 2012 р.) / відп. за випуск М. І. Пашковський ; НУ «ОЮА». – Одеса : Фенікс, 2012. – С. 681-684.
Keywords: збройні конфлікти; діти-солдати; міжнародне гуманітарне право; захист дітей під час збройних конфліктів; діти - жертви збройних конфліктів; мирне населення; вооруженные конфликты; дети-солдаты; международное гуманитарное право; защита детей в период вооруженных конфликтов; дети - жертвы вооруженных конфликтов; мирное население; armed conflicts; child soldiers; international humanitarian law; Children - victims of armed conflicts; protection of children in armed conflict; civilians