Кримінальне право України. Загальна частина: текст лекцій: Закон. Злочин. Відповідальність. - Мирошниченко, Наталья Анатольевна; Мирошниченко, Наталія Анатоліївна; Miroshnichenko, N. A.; Балабанова, Дар'я Олександрівна; Балабанова, Дарья Александровна; Balabanovа, D. O.; Туляков, В. О.; Tuliakov, Viacheslav O.; Туляков, Вячеслав Олексійович (My University, 2014)
Встановлення категорії кримінального правопорушення (злочину та проступку) та необхідність наукового пошуку у дослідженні цього питання обумовлені як зовнішніми, так й внутрішніми обставинами розвитку правової системи. До внутрішніх системно-правових передумов можна віднести питання надмірної криміналізації, а до зовнішніх — позитивний досвід країн Європи щодо диференціації кримінального правопорушення на декілька видів. У якості центрального стрижневого елемента теоретичної моделі Кримінального кодексу України вченими вводиться концепт «кримінального правопорушення», що має об'єднувати кримінальні проступки та злочини. Із позиції методології юридичної науки саме КК України має визначати, які суспільно небезпечні діяння є кримінальними правопорушеннями (злочинами або кримінальними проступками) та які покарання, інші заходи кримінально-правового впливу застосовуються до осіб, що їх вчинили. Підставою кримінальної відповідальності має бути вчинення особою суспільно небезпечного діяння, яке містить склад кримінального правопорушення, передбаченого законом. Такий підхід, дозволить залишити у силі усі попередні напрацювання у галузі кримінально-правової догматики. З цього приводу текст лекційного курсу «Закон, злочин, відповідальність» відображує центральні позиції одеської школи права на предмет регуляції кримінально-правових відносин. Відомо, що більшість авторів визнають необхідність розробки окремих КК України та Кодексу про кримінальні проступки. Деякі фахівці стверджують про необхідність виділення двох книг у Особливій частині КК (Книги про злочини та Книги по кримінальні проступки). Остання модель відповідно існує у законодавстві Франції, Румунії. Підхід науковців НУ «Одеська юридична академія» з точки зору законодавчої техніки є дещо іншим, — пропонується збереження логіки побудови КК України, виділяючи в Особливій частині основні склади кримінальних правопорушень у якості проступків. Вважається, що саме таке бачення трансформації злочинів невеликої тяжкості та адміністративних деліктів, які не є управлінськими, в інститут кримінальних проступків забезпечить наступність подальшого розвитку кримінального законодавства України. За цими напрямками розвитку кримінального права України — майбутнє. Але, перш за все, для студентів цей розвиток пов'язаний із вивченням загальних основ, принципіальних положень, які існують у сучасному праворозумінні стосовно кримінального права, законодавства, відповідальності та кримінального правопорушення.
Кримінальне право України. Загальна частина: текст лекцій: Закон. Злочин. Відповідальність / В. О. Туляков, Н. А. Мирошниченко, Д. О. Балобанова; НУ ОЮА. — Одеса: Юридична література, 2014. — 128 с.
Keywords: злочин; кримінальна відповідальність; склад злочину; співучасть; множинність злочинів; стадії вчинення злочину; преступление; уголовная ответственность; состав преступления; соучастие; множественность преступлений; стадии совершения преступления; crime; criminal liability; corpus delicti