Правові цінності у взаємодії правових систем - Жебровська, Кристина Артаківна (My University, 2017)
Дисертація присвячена розкриттю змісту, природи і специфіки правових цінностей у контексті взаємодії правових систем. Обґрунтовано співвідношення універсальних та релятивних правових цінностей як загальне й особливе. З одного боку, універсальна концепція правових цінностей створює єдині правові стандарти, стимулює сприйняття і запозичення певних традицій, з іншого, пов’язана з прагненням до насадження єдиних стандартів правових цінностей для всіх цивілізацій, що веде до формування негативного ставлення до універсальних правових цінностей. Діалог правових систем розглянуто як засіб запобігання конфліктів та зіткнень у міжцивілізаційній взаємодії. Чинники, які впливають на процес діалогу правових систем, мають як позитивний, так і негативний характер, головним серед яких визначено процес глобалізації, що опосередковує розвиток усіх сфер буття людини. Здійснено аналіз основних європейських правових цінностей як орієнтирів реформування правової системи України, які набули нормативного закріплення в основоположних нормативно-правових актах Ради Європи та Європейського Союзу. Ці правові цінності трансформовано у правових системах європейських країн. Охарактеризовано дуалізм європейських правових цінностей відповідно до концепцій універсалізму та релятивізму, на основі чого можна говорити про поєднання універсальності та релятивності правових цінностей: по-перше, європейські правові цінності становлять основу для формування універсальних правових цінностей, що відображено у нормативно-правових актах універсального характеру; по‑друге, європейські правові цінності відображають особливості історичного, політичного, культурного, економічного розвитку європейської цивілізації, а також специфіку і зміст європейських правових традицій, що вказує на їх релятивістський характер. Виявлено можливості адаптації та гармонізації європейських правових цінностей у процесі реформування правової системи України. Головними проблемами на цьому шляху є особливості правозастосувальної практики та рівень правової культури та правової свідомості.

Правовые ценности рассматриваются как социально-правовые явления, правовые средства и механизмы. Исследована их сущность с позиций универсализма и релятивизма. Подчеркнуто, что универсальные правовые ценности находят свое закрепление как в основных международных документах по правам человека, так и в региональных стандартах прав человека, что подтверждает их универсальный статус. Релятивизм характеризуется ростом культурного разнообразия и стремлением отстаивать свою уникальность и идентичность. Охарактеризовано такое производное явление от процесса релятивизма правовых ценностей, как мультикультурализм. Обосновано соотношение универсальных и релятивных правовых ценностей как общего и частного. С одной стороны, универсальная концепция правовых ценностей создает единые правовые стандарты, стимулирует восприятие и заимствование определенных традиций, с другой, – стремление к насаждению единых стандартов правовых ценностей для всех цивилизаций ведет к формированию негативного отношения к универсальным правовым ценностям. Диалог правовых систем рассмотрен как средство предотвращения конфликтов и столкновений в межцивилизационных взаимодействиях. Факторы, которые влияют на процесс диалога правовых систем, имеют как положительный, так и отрицательный характер. Исследован дуализм европейских правовых ценностей, на основе чего можно говорить о сочетании универсальности и релятивности правовых ценностей. Во-первых, европейские правовые ценности заложили основу для формирования универсальных правовых ценностей, отраженных в нормативно-правовых актах универсального характера. Во-вторых, европейские правовые ценности отражают особенности исторического, политического, культурного, экономического развития европейской цивилизации, а также специфику и содержание европейских правовых традиций, что свидетельствует об их релятивистском характере. Выявлены возможности адаптации и гармонизации европейских правовых ценностей в процессе реформирования правовой системы Украины. Главными проблемами на этом пути являются особенности правоприменительной деятельности, а также уровень правовой культуры и правового сознания граждан.

It has been established that legal values – specific socio-legal phenomenon, legal tools and mechanisms. These include, first of all, the fundamental, natural rights of man, fundamental democratic principles of law; special legal tools and legal mechanisms to ensure that the value of the rights, warranty rights institutions, expressing optimal ratio of regulatory and individual control, attention is focused on the hierarchical nature of the legal values, the system which is based on the respective interests of the system, has as its basis the system of human needs. It described the relationship of legal values, needs and interests. The essence of legal values from the position of universalism and relativism. It was stressed that universal legal values find their consolidation in major international human rights instruments, as well as in the regional human rights standards, confirms their universal status. Relativism is characterized by increasing cultural diversity and a desire to assert their uniqueness and identity. Characterized by a derivative effect on the process of legal relativism of values like multiculturalism. Reasonable balance and universal law of relative values as Public and Private. On the one hand, the concept of a universal legal values creates a uniform legal standards, stimulates perception and adoption of useful traditions. On the other hand, the desire for planting uniform standards of legal values for all civilizations leads to the formation of a negative attitude towards a universal legal values. Dialogue legal systems considered as a means of preventing conflicts and clashes in inter-civilizational interaction. Factors that affect the legal systems of the dialogue process has both positive and negative, mainly among – the process of globalization, which mediates the development of any and all spheres of human existence. Considered the dualism of European legal values in accordance with the concepts of universalism and relativism, on the basis of which we can speak about a combination of universality and relativity of legal values. Firstly, the European legal values laid the groundwork for the formation of the universal legal values, as reflected in the legal acts of universal nature. Secondly, the European legal values reflect the features of the historical, political, cultural and economic development of European civilization, as well as the specifics of the content and European legal traditions, which testifies to their relativistic nature. Revealed the possibility of adaptation and harmonization of European legal values in the process of reforming the legal system of Ukraine. The main problems in this way are particularly law enforcement, as well as the level of legal culture and legal soznnaiya citizens.
дис. ... к.ю.н. : 12.00.01
Жебровська К.А. Правові цінності у взаємодії правових систем : 12.00.01 / Жебровська Кристина Артаківна. – Одеса, 2017. – 222 с.
Keywords: правові цінності; європейські правові цінності; правова система; діалог правових систем; правова акультурація; універсалізм правових цінностей; релятивізм правових цінностей; правовые ценности; европейские правовые ценности; правовая система; диалог правовых систем; правовая аккультурация; универсализм правовых ценностей; релятивизм правовых ценностей; legal values; european legal values; legal system; dialogue of legal systems; legal acculturation; universalism of legal values; relativism of legal values