Перспективи подання Україною позову до Міжнародного суду ООН щодо дій Російської Федерації: проблема юрисдикції - Плотніков, О. В.; Плотников, О. В.; Plotnikov, O. V. (Одеса : Фенікс, 2014)
Серйозною завадою для визнання юрисдикції МС ООН може стати недотримання Україною встановлених відповідним договором процедур врегулювання спору. Саме невжиття відповідних заходів Грузією у відповідності до положень Конвенції про запобігання злочину геноциду стало підставою для відмови МС ООН розглядати позов Грузії проти РФ. Необхідно відзначити, що більшість договорів в якості досудових процедур встановлюють консультування через дипломатичні канали. Отже, при визначенні договорів, що стануть підставою для позову України, необхідно повністю виконати встановлені цими договорами формальні процедури досудового врегулювання.
Плотніков О. В. Перспективи подання Україною позову до Міжнародного суду ООН щодо дій Російської Федерації: проблема юрисдикції / О. В. Плотніков // Правове життя сучасної України: матеріали Міжнар. наук. конф. проф.-викл. та аспірант. складу / відп. за вип. В. М. Дрьомін; НУ ОЮА, Півд. регіон. центр НАПрН України. – Одеса: Фенікс, 2014. – Т. 2. – С. 248-250.
Keywords: подання Україною позову до Міжнародного суду ООН; агресія Російської Федерації проти України; представление Украиной иска в Международный суд ООН; агрессия Российской Федерации против Украины; Russia's aggression against Ukraine; representation of Ukraine claim to the International Court of Justice