Муніципальні веб-сайти як інструмент сучасного урядування - Смірнова, Наталія Романівна; Смірнова, Н. Р.; Смирнова, Наталия Романовна; Smirnova, Nataliia R. (Одеса : Видавничий дім «Гельветика», 2020)
Інформаційні та комунікаційні технології (ІКТ) та пов’язані з ними телекомунікації та цифровізовані джерела вважаються базою для побудови інформаційного суспільства. На стезі до побудови електронної демократії ІКТ виявляють себе як якісно новий фактор покращення існуючої практики урядування. У контексті розвитку інформаційних технологій відбуваються докорінні зміни в системі забезпечення функціонування систем управління, в тому числі зміни моделей урядування та розширення можливостей управління на основі набутого міжнародного досвіду. У сфері досліджень електронного урядування важливим є питання інструментальної бази та законодавчого врегулювання у сфері новітніх інформаційно-комунікаційних технологій. Дослідження, що нині існують, носять загальний характер, не акцентуючи уваги на окремих видах ІКТ, які по своїй природі є самостійними, вартими уваги об’єктами правового регулювання в мережі Інтернет або поза її межами. Крім того, швидкість розвитку ІКТ значно перевищує можливості законотворчого потенціалу України, що потребує теоретичного висвітлення проблем, виникаючих у суміжних сферах регулювання. Цю статтю присвячено дослідженню такого інструменту електронного урядування як веб-сторінки органів місцевого самоврядування та їх ролі при здійсненні управлінських функцій. Веб-сторінки органів місцевого самоврядування – це основа для адміністрування та залучення громадян до реалізації принципу G2C, грамотної побудови політики на початкових стадіях прийняття рішень. Органи місцевого самоврядування мають можливість покращити функціональність своїх офіційних веб-сторінок, підвищивши рівень довіри громадян до своєї діяльності. Веб-сторінки органів державного самоврядування мають бути захищені на відповідному рівні. Маніпуляції з даними недопустимі на сторінках державних структур, де, окрім персональних даних, міститься також інформація, що може мати елементи державної таємниці. Тому у статті досліджено проблеми захисту інформації, яка міститься на офіційних веб-сторінках, і можливість вирішення проблем, пов’язаних із захистом персональних даних користувачів сайту, надано базові рекомендації щодо покращення сервісної функції веб-сторінок органів місцевого самоврядування.

Информационные и коммуникационные технологии (ИКТ) и связанные с ними телекоммуникации и оцифрованые источники считаются базой для построения информационного общества. На стезе к построению электронной демократии ИКТ проявляют себя как качественно новый фактор улучшения существующей практики управления. В контексте развития информационных технологий происходят коренные изменения в системе обеспечения функционирования систем управления, в том числе изменения моделей управления и расширения возможностей управления на основе приобретенного международного опыта. В сфере исследований электронного управления важным является вопрос инструментальной базы и законодательного урегулирования в сфере новейших информационно-коммуникационных технологий. Имеющиеся исследования носят общий характер, не акцентируя внимания на отдельных видах ИКТ, которые по своей природе являются самостоятельными, достойными внимания объектами правового регулирования в сети Интернет или за ее пределами. Кроме того, скорость развития ИКТ значительно превышает возможности законотворческого потенциала Украины, что требует теоретического освещения проблем, возникающих в смежных сферах регулирования. Данная статья посвящена исследованию такого инструмента электронного управления как веб-страницы органов местного самоуправления и их роли при осуществлении управленческих функций. Веб-страницы органов местного самоуправления - это основа для администрирования и привлечения граждан к реализации принципа G2C, грамотного построения политики на начальных стадиях принятия решений. Органы местного самоуправления имеют возможность улучшить функциональность своих официальных веб-страниц, повысив уровень доверия граждан к своей деятельности. Веб-страницы органов государственного самоуправления должны быть защищены на должном уровне. Манипуляции с данными недопустимы на страницах государственных структур, где, кроме персональных данных, содержится информация, которая может иметь элементы государственной тайны. Поэтому в статье исследованы проблемы защиты информации, содержащейся на официальных сайтах, и возможность решения проблем, связанных с защитой персональных данных пользователей сайта, предоставлено базовые рекомендации по улучшению сервисной функции веб-страниц органов местного самоуправления.

Information and communication technologies (ICT) and related telecommunications and digitized sources are considered to be the basis for building an information society. On the path to building e-democracy, ICTs are proving to be a qualitatively new factor in improving existing governance practices.In the context of the development of the information technologies, radical changes are taking place in the system of ensuring the functioning of management systems, including changes in governance models and the expansion of management capabilities based on international experience. In the field of e-government research, the issue of instrumental framework and legislative regulation in the field of the latest information and communication technologies are important. The research that exists today is of a general nature, it does not focus on certain types of ICT, which by their nature are independent, noteworthy, objects of legal regulation on the Internet or outside it. In addition, the speed of ICT development far exceeds the capabilities of the legislative potential of Ukraine, which accordingly requires theoretical coverage of problems arising in related areas of regulation.This article examines e-government tools such as local government web-sites and their role in management. Local government websites are the basis for administering and involving citizens in the implementation of the G2C principle, and for sound policy-making in the early stages of decision-making. Local governments have the opportunity to improve the functionality of their official websites, thereby increasing the level of public confidence in their activities.Websites of public self-government bodies should be protected at the appropriate level. Data manipulation is not allowed on the pages of state structures, where in addition to personal data there is also information that may contain elements of state secrets. Therefore, the article explores the problems of protection of information contained on the official web pages and the possibility of solving problems related to the protection of personal data of site users, provides basic recommendations for improving the service function of web pages of local governments.
Keywords: медіа-простір; мас-медіа; кіберпростір; ноосфера; національний медіа-простір; муніципальний сайт; електронне урядування; медиа-пространство; масс-медиа; киберпространство; ноосфера; национальный медиа-пространство; муниципальный сайт; электронное управление; media space; mass media; infosphere; cyberspace; national media space; municipal website; e-government; Research Subject Categories::SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Political science