Основні цінності Європейського Союзу, зміст і значення для вступу нових держав - Шубіна, І. О.; Шубина, И. О.; Shubina, I. O. (Одеса : Фенікс, 2012)
Європейський Союз, на думку автора статті, не зупиняється на досягнутих цінностях і постійно вдосконалює наданий своїм громадянам простір свободи, безпеки та правосуддя. Перенесення загальнолюдських, глобальних цінностей у наднаціональну правову систему ЄС можна розглядати як формування регіональних цінностей, притаманних саме європейськiй цивілізації. Будучи легітимізованими у формі закону, вони сприяють утворенню прямих і зворотних зв’язків, що забезпечують ефективність управління принципово новим державоподібним утворенням на наднаціональному рівні.
Шубіна І. О. Основні цінності Європейського Союзу, зміст і значення для вступу нових держав / І. О. Шубіна // Міжнародні читання з міжнародного права пам’яті професора П.Є. Казанського : матер. третьої міжнар. наук. конф. (м. Одеса, 2–3 листопада 2012 р.) / відп. за випуск М. І. Пашковський ; НУ «ОЮА». – Одеса : Фенікс, 2012. – С. 652-654.
Keywords: основні цінності Європейського Союзу; простір свободи, безпеки та правосуддя для громадян ЄС; наднаціональна правова система ЄС; загальнолюдські, глобальні цінності; цінності свободи і демократії; Лісабонський договір; основные ценности Европейского Союза; the core values of the European Union; пространство свободы, безопасности и правосудия для граждан ЕС; area of freedom, security and justice for EU citizens; наднациональная правовая система ЕС; supranational EU legal system; общечеловеческие, глобальные ценности; universal, global values; ценности свободы и демократии; the values of freedom and democracy; Лиссабонский договор; The Lisbon treaty