Політико-правова система крізь призму системного підходу - Явір, Віра Анатоліївна; Явір, В. А.; Явор, Вера Анатольевна; Yavir, Vira A. (Одеса : Видавничий дім «Гельветика», 2021)
Оскільки в межах правової політології стрижневим визнається системний підхід до вивчення політики і права, дослідження взаємодії цих феноменів неможливе без аналізу взаємодії політичної і правової систем. Системний підхід уможливлює комплексний аналіз феноменів політики і права як системи у структурних взаємозв’язках, дає змогу отримати цілісне бачення політичної і правової сфер, дослідити їх взаємовплив та взаємозумовленість у межах політико-правової системи. Політична та правова системи раніше вивчалися окремо в межах двох наук – політології і правознавства. Обидві системи виявилися розділеними на теоретичному рівні, хоча на практиці є взаємозалежними: постійно взаємодіють, перетинаються, зумовлюють та впливають одна на одну. Застосування всіх підвидів системного підходу для вивчення політико-правової системи допомогло розширити уявлення про її сутність і тенденції розвитку, більш глибоко і всебічно розкрити зміст політико-правових процесів, які в ній відбуваються, виявити об'єктивні закономірності формування цієї багатоаспектної системи. Політико-правову систему запропоновано визначати як складну надсистему, в якій взаємодіють політична і правова системи, як багаторівневу, комплексну, взаємопов’язану сукупність взаємодій і взаємозв’язків політико-правових інститутів та правових засобів, покликаних регулювати політико-правові відносини, та політико-правових явищ, що виникають внаслідок цього регулювання, яка забезпечує стабільність і розвиток політико-правової сфери. Вивчення структури, компонентів, функцій політико-правової системи дало змогу зрозуміти її сутність, що проявляється у взаємодії права і політики, особливостях впливу на суспільство, взаємозв’язку із внутрішнім і зовнішнім середовищем. Політико-правова система – це методологічний інструментарій, покликаний полегшити вивчення та розуміння взаємозумовленості політики і права.

Поскольку в пределах правовой политологии стержневым признается системный подход к изучению политики и права, исследование взаимодействия этих феноменов невозможно без анализа взаимодействия политической и правовой систем. Системный подход позволяет провести комплексный анализ феноменов политики и права как системы в структурных взаимосвязях, что позволяет получить целостное видение политической и правовой сфер, исследовать их взаимовлияние и взаимообусловленность в пределах политико-правовой системы. Политическая и правовая системы ранее изучались отдельно в пределах двух наук - политологии и правоведения. Обе системы оказались разделенными на теоретическом уровне, хотя на практике взаимосвязаны: постоянно взаимодействуют, пересекаются, обусловливают и влияют друг на друга. Применение всех подвидов системного подхода для изучения политико-правовой системы помогло расширить представление о ее сущности и тенденции развития, более глубоко и всесторонне раскрыть содержание политико-правовых процессов, которые в ней происходят, выявить объективные закономерности формирования этой многоаспектной системы. Политико-правовую систему предложено определять как сложную сверхсистему, в которой взаимодействуют политическая и правовая системы, как многоуровневую, комплексную, взаимосвязанную совокупность взаимодействий и взаимосвязей политико-правовых институтов и правовых средств, призванных регулировать политико-правовые отношения, и политико правовых явлений, возникающих вследствие этого регулирования, что обеспечивает стабильность и развитие политико-правовой сферы. Изучение структуры, компонентов, функций политико-правовой системы позволило понять ее сущность, которая проявляется во взаимодействии права и политики, особенностях влияния на общество, взаимосвязи с внутренней и внешней средой. Политико-правовая система - это методологический инструментарий, призванный облегчить изучение и понимание взаимообусловленности политики и права.

Since within legal political science a systematic approach is the core to study of politics and law, the study of the interaction of these phenomena is impossible without an analysis of political and legal systems interaction. The system approach allows a comprehensive analysis of the phenomena of politics and law as a system in structural relationships, allows to obtain a holistic vision of the political and legal spheres, to explore their interaction and interdependence within the politico-legal system. The politicо-legal system previously have been studied separately within two sciences – political science and jurisprudence. Both systems turned out to be separated on a theoretical level, although in practice they are interconnected: they constantly interact, intersect and influence each other.The application of all subspecies of the system approach to the study of politico-legal system helped to expand the idea of its essence and development trends, more deeply and comprehensively reveal the content of political and legal processes that take place in it, to identify objective patterns of formation of this multifaceted system. It is proposed to define the politico-legal system as a complex supersystem in which political and legal systems interact, as a multilevel, complex, interconnected set of interactions and relationships of political and legal institutions and legal means to regulate politico-legal relations, and politico-legal phenomena arising from this regulation, which ensures the stability and development of the politico-legal sphere.The study of the structure, components, functions of the politico-legal system made it possible to understand its essence, which is manifested in the interaction of law and politics, the peculiarities of the impact on society, the relationship with the internal and external environment. The politico-legal system is a methodological tool designed to facilitate the study and understanding of the interdependence of politics and law.
Явір В. А. Політико-правова система крізь призму системного підходу / В. А. Явір // Актуальні проблеми політики : зб. наук. пр. / редкол.: С. В. Ківалов (голов. редкол.), Л. І. Кормич (голов. ред.), І. М. Милосердна (відп. ред.) [та ін.] ; НУ «ОЮА», Південноукр. центр гендер. проблем. – Одеса : Видавничий дім «Гельветика», 2021. – Вип. 67. – С. 34-39.
Keywords: політико-правова система; право; політика; правова політологія; системний підхід; политико-правовая система; право; политика; правовая политология; системный подход; politico-legal system; law; politics; legal political science; system approach; Research Subject Categories::SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Political science