Правове забезпечення екологічної безпеки на передпроектній стадії видобування вугілля - Пльохова, А. Ю.; Plokhova, A. Yu. (Одеса : Гельветика, 2019)
Проведено аналіз результатів наукових досліджень та положень надрового, гірничого і земельного законодавства у сфері забезпечення екологічної безпеки під час видобування вугілля. Досліджено специфіку правового забезпечення екологічної безпеки передпроектної стадії, яка розпочинається на етапі визначення місця розташування вугледобувних підприємств до початку проектних робіт цих підприємств. Встановлено, що надання земельних ділянок для потреб, пов’язаних із користуванням надрами, проводиться після оформлення в установленому порядку прав користування надрами, а надання спецдозволу здійснюється після попереднього погодження з відповідною радою питання про надання земельної ділянки. Обґрунтовано, що передпроектна стадія закінчується після попереднього погодження у встановленому законодавством порядку питань про надання земельної ділянки і гірничого відводу, коли й розпочинається проектування гірничодобувних об’єктів, при цьому етап надання гірничого відводу не відноситься до передпроектної стадії видобування вугілля, хоча і зумовлює певний об’єктний склад відносин екологічної безпеки. Розкрито основні новели передпроектної стадії видобування вугілля: 1) скасування вимоги Кодексу України про надра (ст. 49) щодо погодження місць розташування гірничодобувних об’єктів; 2) вилучення з Переліку документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності вимог про погодження місць розташування гірничих підприємств та гірничих об’єктів на підпорядкованій територіальній громаді території; 3) перехід від погоджувального порядку надання гірничого відводу (документ про згоду землевласника або землекористувача) до повідомчого, що передбачає отримання листа від органів місцевого самоврядування або органів виконавчої влади щодо отримання ними інформації про межі гірничого відводу для використання надр на території їхньої діяльності. Запропоновано віднести до кола об’єктів відносин з екологічної безпеки на передпроектній стадії видобування вугілля такі групи: 1) антропоресурсні – життя і здоров’я людей, що знаходяться в активній чи/та пасивній формах участі в зоні видобування вугілля та території її впливу; 2) природо-ресурсні – довкілля, земельна ділянка для розташування вугледобувного підприємства, вугільне родо- вище, гірничий відвід, рельєф поверхні, лісові та сільськогосподарські угіддя, річки, озера та інші водні об’єкти, об’єкти природно-заповідного фонду; 3) господарсько-ресурсні – основні, підсобні та допоміжні будівлі та споруди гірничодобувних підприємств, їхні під’їзні шляхи, інженерні мережі, адміністративно-побутові будівлі, інші споруди, наземні та підземні комунікації; 4) історико-культурні – пам’ятки історії і культури та мистецтва.

Проведен анализ результатов научных исследований и положений недрового, горного и земельного законодательства в сфере обеспечения экологической безопасности при добыче угля. Исследована специфика правового обеспечения экологической безопасности предпроектной стадии, которая начинается на этапе определения местоположения угледобывающих предприятий до начала проектных работ этих предприятий. Установлено, что предоставление земельных участков для нужд, связанных с пользованием недр, проводится после оформления в установленном порядке прав пользования недрами, а предоставление спецразрешения осуществляется после предварительного согласования с соответствующим советом вопроса о предоставлении земельного участка. Обосновано, что предпроектная стадия заканчивается после предварительного согласования в установленном законодательством порядке вопросов о предоставлении земельного участка и горного отвода, когда и начинается проектирование горнодобывающих объектов, при этом этап предоставления горного отвода не относится к предпроектной стадии добычи угля, хотя и вызывает определенный объектный состав отношений экологической безопасности. Раскрыты основные новеллы предпроектной стадии добычи угля: 1) отмены требования Кодекса Украины о недрах (ст. 49) по согласованию мест расположения горнодобывающих объектов; 2) изъятие из Перечня документов разрешительного характера в сфере хозяйственной деятельности требований по согласованию мест расположения горных предприятий и горных объектов на подчиненной территориальной общине территории; 3) переход от согласительного порядка предоставления горного отвода (Документ о согласии землевладельца или землепользователя) на уведомительный, предусматривающий получение письма от органов местного самоуправления или органов исполнительной власти относительно получения ими информации о границах горного отвода для использования недр на территории их деятельности. Предложено отнести к кругу объектов отношений по экологической безопасности на предпроектной стадии добычи угля следующие группы: 1)антропоресурсные - жизнь и здоровье людей, находящихся в активной и / или пассивной формах участия в зоне добычи угля и территории ее действия; 2) природно-ресурсные - окружающая среда, земельный участок для размещения угледобывающего предприятия, угольное месторождение, горный отвод, рельеф поверхности, лесные и сельскохозяйственные угодья, реки, озера и другие водные объекты, объекты природно-заповедного фонда; 3) хозяйственно-ресурсные - основные, подсобные и вспомогательные здания и сооружения горнодобывающих предприятий, их подъездные пути, инженерные сети, административно-бытовые здания, другие сооружения, наземные и подземные коммуникации; 4) историко-культурные - памятники истории и культуры и искусства.

The results of scientific researches and the provisions of the subsoil, mining and land legislation in the field of environmental safety in coal mining have been analyzed. The legal security specifics of the pre-pro- ject stage environmental safety, which begins at the coal-mining enterprises location determining stage before these enterprises project works start. It is established that the land plots provision for the needs related to the subsoil use is carried out after the subsoil use rights registration in the established order, and the special permit granting is carried out after prior land plot provision issue agreement with the relevant council. It is substantiated that the pre-project stage ends after preliminary agreement in the order established by the legislation on the land plot and mining allotment provision, when the mining facilities design begins, while the mining allotment granting stage does not belong to the coal mining pre-project stage, although it determines some of the objective elements of environmental security relations. The main innovations of the coal mining pre-project stage are disclosed: 1)cancellation of the requirement of the Code of Ukraine on subsoil (Article 49) regarding the mining facilities locations approval; 2)withdrawal from the List of documents of the permitting nature in the economic activity sphere of the requirements for the locations approval of the mining enterprises and mining objects in the territorial subordinate territory community; 3) transition from the conciliation procedure for a mining allotment grant- ing (document of consent of the landowner or land user) to the notification one, which provides for a letter receiving from local self-government bodies or executive bodies regarding receiving information about the mining allotment limits for the subsoil use in their territory of activity. It is proposed to include the following groups into the range of objects of environmental safety relations at the coal mining pre-project stage: 1) anthroporesources – the lives and health of people who are in active or/and passive forms of participation in the coal extraction area and its impact area; 2) natural resources – environment, land plot for the coal mining enterprise location, coal deposit, mining allotment, surface relief, forest and agricultural land, rivers, lakes and other water objects, nature reserve fund objects; 3) economic resources – the main, ancillary and auxiliary buildings and structures of mining enterprises, their access roads, engineering networks, administrative and household buildings, other structures, terrestrial and underground communications; 4) historical and cultural – monuments of history and culture and art.
Пльохова А. Ю. Правове забезпечення екологічної безпеки на передпроектній стадії видобування вугілля / А. Ю. Пльохова // Актуальні проблеми держави і права : зб. наук. пр. Вип. 83 / редкол.: Г. I. Чанишева (голов. ред.) та ін. – Одеса : Гельветика, 2019. – С. 184-194.
Keywords: розташування гірничих підприємств; земельна ділянка; гірничий відвід; вугледобувний об’єкт; спеціальний дозвіл на користування надрами; расположение горных предприятий; земельный участок; горный отвод; угледобывающий объект; специальное разрешение на пользование недрами; сoal mining enterprise location; land plot; mining allotment; coal extraction area; special permit for the subsoil use; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE