Ключевые конструкты когнитивной теории метафоры Дж. Лакоффа и М. Джонсона - Московая, Е. А.; Москова, К. О.; Moskova, K. O. (My University, 2017)
В статье рассмотрены особенности когнитивного подхода к метафоре, разработанного Дж. Лакоффом и М. Джонсоном. Показано, что метафора в рамках указанного подхода выступает в качестве феномена, проявляющегося в сферах языка, мышления, действия. Проанализирована типология концептуальных метафор, предложенная авторами. Охарактеризованы типы метафор: структурные, ориентационные и онтологические, которые в своем единстве формируют определенный гносеологический механизм, позволяющий обнаруживать новое знание посредством аналогии и опоры на имеющийся опыт. Рассмотрены политические метафоры, зафиксированные Дж. Лакоффом в рамках исследования «Metaphor and War. The Metaphor System Used to Justify War in the Gulf» (1991). Делается вывод об одновременной универсальности и статичности выделенных метафорических конструкций, которые могут быть использованы политиками разных стран для маркирования тех или иных процессов военного толка.

У статті розглянуто особливості когнітивного підходу до метафори, розробленого Дж. Лакоффом та М. Джонсоном. Показано, що метафора у рамках цього підходу виступає у якості феномена, який проявляє себе у сферах мови, мислення, дії. Проаналізовано типологію концептуальних метафор, запропоновану авторами. Охарактеризовані типи метафор: структурні, орієнтаційні, онтологічні. Виступаючи як єдине ціле, вони формують певний гносеологічний механізм, який дозволяє виявляти нове знання за допомогою аналогії та опори на наявний досвід. Розглянуто політичні метафори, які було зафіксовано Дж. Лакоффом у дослідженні «Metaphor and War. The Metaphor System Used to Justify War in the Gulf» (1991). Робиться висновок про одночасну універсальність та статичність виділених метафоричних конструкцій, які можуть бути використані політиками різних країн для маркування тих чи інших процесів військового характеру.

The article examines the features of the cognitive approach to the metaphor developed by J. Lakoff and M. Johnson. It is shown that the metaphor, the authors explain, is a fundamental phenomenon manifested in the spheres of language, thought and action. It is analyzed the typology of the cognitive metaphors that was proposed by the authors. The aim is to show a detailed analysis of the types of cognitive metaphors: orientational, ontological and structural, which in their unity form a certain epistemological mechanism that allows to discover new knowledge by analogy and reliance on existing experience. The conclusions are drawn about simultaneous universality and static character of the allocated metaphorical constructions that can be used by politicians of different countries for marking various military processes.
Московая Е. А. Ключевые конструкты когнитивной теории метафоры Дж. Лакоффа и М. Джонсона / Е. А. Московая // Актуальні проблеми філософії та соціології: Науково-практичний журнал / Голов. ред. Д. В. Яковлев; відпов. секретар І. В. Шамша; Міністерство освіти і науки України; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2017. - Вип. 18. - С. 96-99.
Keywords: метафора; когнитивная лингвистика; теория концептуальной метафоры; типология концептуальных метафор; политическая метафора; метафора; когнітивна лінгвістика; теорія концептуальної метафори; типологія концептуальних метафор; політична метафора; metaphor; cognitive linguistics; conceptual theory of the metaphor; typology of the cognitive metaphors; political metaphor