Анализ утечек данных пользователей в мобильных приложениях - Задерейко, Олександр Владиславович; Задерейко, О. В.; Задерейко, Александр Владиславович; Zadereiko, Oleksandr V.; Zadereyko, Olexandr V. (Одеса : Видавничий дім «Гельветика», 2020)
У роботі вивчені вихідні та вхідні з'єднання мобільних додатків для популярних соціальних мереж і месенджерів з доменним простором Інтернет. В якості об'єкта дослідження була обрана мобільна операційна система Android 10 і популярні мобільні додатки - месенджери Whatsapp, Viber, Telegram. В результаті аналізу інтернет-трафіку мобільних додатків був отриманий перелік IP-адрес сторонніх доменів, з якими вони виконують обмін даними. Було встановлено, що ці домени належать компаніям, що надають послуги з транзиту, збору, накопичення, обробки, і монетизації доменного трафіку мобільних додатків з використанням хмарних технологій.

The article examines the outgoing and incoming connections of mobile applications for popular social networks and messengers with in the Internet domain space. The mobile operating system Android 10 and popular mobile applications - messengers Whatsapp, Viber, Telegram were chosen as the object of research. As a result of the analysis of the Internet traffic of mobile applications, a list of IP addresses of third-party domains with which they exchange data was obtained. It was found that these domains belong to companies that provide services for transit, collection, accumulation, processing, and monetization of domain traffic of mobile applications using cloud technologies

В работе изучены исходящие и входящие соединения мобильных приложений для популярных социальных сетей и мессенджеров с доменным пространством Интернет. В качестве объекта исследования была выбрана мобильная операционная система Android 10 и популярные мобильные приложения - мессенджеры Whatsapp, Viber, Telegram. В результате анализа интернет-трафика мобильных приложений был получен перечень IP-адресов сторонних доменов, с которыми они выполняют обмен данными. Было установлено, что эти домены принадлежат компаниям, оказывающим услуги по транзиту, сбору, накоплению, обработке, и монетизации доменного трафика мобильных приложений с использованием облачных технологий.
Задерейко О. В. Анализ утечек данных пользователей в мобильных приложениях / Кібербезпека в сучасному світі : матеріали ІІ Всеукраїнської науково-практичної конференції (м. Одеса, 20 листопада 2020 р.) / за ред. О. В. Дикого ; уклад.: Н. І. Логінова, В. Д. Бойко, М. О. Флюнт. – Одеса : Видав ничий дім «Гельветика», 2020. – С. 108 - 114.
Keywords: утечки данных; сбор данных в мобильных приложениях; сбор данных в мессенджерах; сбор данных; монетизация данных; витоки даних; збір даних в мобільних додатках; збір даних в месенджерах; збір даних; монетизація даних; data leaks; data collection in mobile apps; data collection in messengers; data collection; data monetization