Конфликт мусульманских идентичностей и политизация ислама в современном Дагестане - Рашидов, Сейфулла Фейзуллаевич; Рашидов, С. Ф.; Rashydov, Seifulla; Rashydov, Seifulla F.; Рашидов, Сейфулла Фейзуллаєвич (Одеса, 2019)
Исламское возрождение в Дагестане привело не только к изменениям социокультурного облика северокавказской республики. Ислам стал одним из факторов, воздействующих на мировоззрение и формирование идентичности дагестанцев: меняется этноконфессиональный облик исламской идентичности, поведенческие стереотипы, светская идентичность вступает в конфликт с его конфессиональной идентичностью, широкий размах получает радикализация молодёжи. Характерной особенностью исламской идентичности в постсоветском Дагестане я вляется конфликт мусульманских конфессиональных идентичностей — салафизма и суфизма. По мнению радикальных салафитов ислам запрещает, чтобы правителем над мусульманами был немусульманин, запрещает правление не по законам шариата. Поэтому мусульмане должны строить посредством вооруженной борьбы (джихада) своё, основанное на шариате государство. А представители традиционного ислама считают, что исламское государство можно создать в рамках существующего государства путём просветительской работы.

У статті проаналізовані серйозні трансформації, які відбулися в ісламському середовищі Дагестану у зв’язку з розпадом тоталітарної ідеології та появою права на свободу совісті та віросповідання. Іслам стає інститутом, який впливає на багато сфер суспільного-політичного життя. Зазначено, що на передній план виходить проблема конфлікту мусульманських ідентичностей-салафізму і суфізму, а також політизації ісламу. Сучасний стан ісламу в Дагестані змальований як на підґрунті історичної довідки, так і на базі статистичних даних. Ісламське відродження в Дагестані призвело не тільки до змін соціокультурного вигляду північнокавказької республіки. Іслам став одним з факторів, що впливають на світогляд і формування ідентичності дагестанців: змінюється етноконфесійний вигляд ісламської ідентичності, поведінкові стереотипи, світська ідентичність вступає в конфлікт з його конфесійною ідентичністю, широкий розмах отримує радикалізація молоді. Характерною особливістю ісламської ідентичності в пострадянському Дагестані є конфлікт мусульманських конфесійних ідентичностей - салафізму і суфізму. Проаналізовані причини драматичного сценарію відносин між салафітамі і суфіямі. Перш за все - тотальна корупція і безробіття в республіці, бездарна культурна і релігійна державна політика, низька роль інститутів громадянського суспільства, розпад традиційних суспільних відносин, смичка влади і суфіїв, ігнорування інтелігенцією даної проблеми, перешкоди, які чиняться державою і офіційним муфтіятом в реалізації салафітамі права на свободу віросповідання та ін. На думку радикальних салафітів іслам забороняє, щоб правителем над мусульманами був немусульманин, забороняє правління не за законами шаріату. Тому мусульмани повинні будувати за допомогою збройної боротьби (джихаду) свою, засновану на шаріаті, державу. А представники традиційного ісламу вважають, що ісламську державу можна створити в рамках існуючої держави шляхом просвітницької роботи.

The article analyzes the serious transformations that have been in the Islamic environment of Dagestan due to the collapse of totalitarian id eology and the emergence of the right to freedom of conscience and religion. Islam becomes an institution that influences many spheres of social and political life. It is noted that the problem of the conflict of Muslim identities - Salafism and Sufism, as well as the politicization of Islam, comes to the fore. The current state of Islam in Dagestan is depicted on the basis of historical background and on the basis of statistics. The Islamic revival in Dagestan has led not only to changes in the social and cultural appearance of the North Caucasus Republic. Islam has become one of the factors that has an influence for the worldview and identity formation of the Dagestans: the ethno-confessional appearance of Islamic identity, behavioral stereotypes are changing, secular identity conflicts with its confessional identity, the radicalization of youth is wide-spread. A characteristic feature of Islamic identity in post-Soviet Dagestan is the conflict of Muslim confessional identities - Salafism and Sufism. The re asons for the dramatic scenario of the relationship between Salafis and Sufis are analyzed. First of all - this is total corruption and unemployment in the republic, talentless cultural and religious state policy, the low role of civil society institutions , the collapse of traditional social relations, the bow of the authorities and the Sufis, the disregard by the intelligentsia of this problem, the obstacles, imposed by the state and the official muftiate in the implementation of the Salafi right to freedom of religion, etc. According to radical Salafis, Islam forbids the rule of Muslims to be non-Muslim, forbids rule not under Sharia law. Therefore, Muslims must build their state, based on Sharia, through armed struggle (jihad). And representatives of traditional Islam believe that an Islamic state can be created within the existing state through educational work.
Рашидов С. Ф. Конфликт мусульманских идентичностей и политизация ислама в современном Дагестане / С. Ф. Рашидов // Актуальні проблеми філософії та соціології : Науково-практичний журнал / Голов. ред. С. Г. Секундант, відпов. ред. Д. В. Яковлев ; Міністерство освіти і науки України ; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2019. - Вип. 24. - С. 114-121. DOI :10.32837/ apfs.v0i24.862
Keywords: ислам; мусульманская идентичность; салафизм; традиционный ислам; политизация ислама; Дагестан; іслам; мусульманська ідентичність; салафізм; традиційний іслам; політизація ісламу; Дагестан; Islam; Muslim identity; Salafism; traditional Islam; Dagestan; Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION::Religion/Theology::Islamology; Research Subject Categories::SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Political science