Порушення прав адвокатів, які надають професійну правничу допомогу у провадженнях Вищого антикорупційного суду - Кондрич, В. В.; Kondrych, V. V. (Одеса : Гельветика, 2020)
У статті досліджено питання забезпечення прав та гарантій адвокатської діяльності в судових провадженнях Вищого антикорупційного суду України: питання щодо захисту адвокатів від кримінального переслідування, невиконання ухвал слідчих суддів, грубого порушення права на захист шляхом недопущення захисників до участі у кримінальному провадженні й інших пов’язаних із цим питань; щодо вручення підозр адвокатам; щодо порушення колегією суддів Вищого антикорупційного суду України принципу змагальності та рівності сторін, обмеження повноважень адвокатів і позбавлення можливості реалізувати встановлені Кримінальним процесуальним кодексом України права, інших пов’язаних із цим питань; щодо звернення Вищого антикорупційного суду до Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури регіону зі скаргою на адвокатів через неналежну процесуальну поведінку адвокатів у судовому засіданні та звернення Вищого антикорупційного суду до Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури міста Києва зі скаргою на через неповажні причини прибуття адвоката у судове засідання; щодо системних порушень професійних прав захисників, що допускаються колегією суддів Вищого антикорупційного суду під час розгляду обвинувального акта у кримінальному провадженні, інших пов’язаних із цим питань. Досліджено дії Ради адвокатів України щодо цього, де остання звертається до Офісу Генерального прокурора, Ради суддів України, Ради адвокатських та правничих товариств Європи, Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй із проханням вжити заходів реагування щодо недопущення ототожнення адвокатів із клієнтами та втручання у професійні права адвокатів в Україні, а також створює робочі групи для роз’яснення положень Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» щодо заборони ототожнення адвоката із клієнтом. У статті вказується на негативну тенденцію в діяльності Вищого антикорупційного суду, а саме недотримання ним загальнообов’язкових принципів та засад здійснення кримінального судочинства, Конституції України та міжнародних правових актів.

The article examines the issues of ensuring the rights and guarantees of advocacy in judicial proceedings of the Supreme Anti-Corruption Court of Ukraine: issues related to the protection of lawyers from criminal prosecution, non-compliance with the decisions of investigative judges, gross violation of the right to defense by preventing defenders from participating in criminal proceedings and other related issues; regarding the delivery of suspicions to lawyers; regarding the violation by the VAKS panel of judges of the principle of competition and equality of parties, restriction of the powers of lawyers and deprivation of the opportunity to exercise the rights established by the Criminal Procedure Code of Ukraine and other related issues; regarding the appeal of the Supreme AntiCorruption Court to the qualification and Disciplinary Commission of the bar of the region with a complaint against lawyers for improper procedural behavior of lawyers in court session and the appeal of the Supreme Anti-Corruption Court to the KDKA of Kiev with a complaint about disrespectful reasons for the arrival of a lawyer at a court session; regarding systemic violations of the professional rights of defenders allowed by the VAKS panel of judges when considering an indictment in criminal proceedings and other related issues. The actions of the Bar Council of Ukraine in this regard have been investigated, where the latter applies to the Prosecutor general`s office of Ukraine, the Council of judges of Ukraine, the Council of lawyers and legal societies of Europe, the UN General Assembly with a request to take response measures to prevent the identification of lawyers with clients and interference with the professional rights of lawyers in Ukraine, and also creates working groups to explain the provisions of the law of Ukraine “on advocacy and advocacy” regarding the Prohibition of identifying a lawyer with a client. The article points out a negative trend in the activities of the VAKS about its non-compliance with the generally binding principles and principles of criminal proceedings, the Constitution of Ukraine and international legal acts.
Кондрич В. В. Порушення прав адвокатів, які надають професійну правничу допомогу у провадженнях Вищого антикорупційного суду / В. В. Кондрич // Юридичний вісник. - Одеса : Гельветика - 2020. - № 5. - С. 144-149.
Keywords: Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE; Supreme Anti-Corruption Court; barrister’s participation in anticorruption proceedings; guarantees of advocacy; violation of lawyer rights; prosecution of lawyers; conflict between VAKS and lawyers; Вищий антикорупційний суд; участь адвоката в антикорупційному провадженні; гарантії адвокатської діяльності; порушення прав адвоката; переслідування адвокатів; конфлікт між ВАКС та адвокатами