Категорія «правочин» в умовах рекодифікації цивільного законодавства: перспективи трансформації - Давидова, Ірина Віталіївна; Давидова, І. В.; Давидова, Ирина Витальевна; Davydova, Iryna V. (Одеса : Гельветика, 2020)
Стаття присвячена аналізу категорії «правочин» у чинному законодавстві України та розгляду можливих напрямів її трансформації в умовах рекодифікації цивільного законодавства. Проаналізовані положення Цивільного кодексу України щодо визначення та основних ознак правочину, вимог його дійсності тощо. Важливим аспектом характеристики право-чину як форми цивільного законодавства є презумпція його правомірності, яка полягає у припущенні, що особа діє відповідно до принципів приватного права та засад цивільного законодавства України. Окрема увага приділена глобалізаційним та інтеграційним процесам, які нині відбуваються та які зумовлюють необхідність удосконалення правового інструментарію торгового обігу, що спричиняє необхідність комплексного оновлення цивільно-правових норм, закріплених у Цивільному кодексі, внаслідок чого робиться висновок про формування нової концепції «правочину». Визначено, що в умовах рекодифікації законодавства впровадження блокчейну може стати способом врегулювання прогалин, які наявні у чинному законодавстві, широкого впровадження надійних технологій задля забезпечення дотримання прав суб'єктів правовідносин (зокрема, цивільних), а смарт-контракти (як основний вид правочину) є інновацією з великим потенціалом, що відкриває чудові можливості для вдосконалення роботи установ, підприємств, фірм тощо, зменшення витрат коштів та часу, підвищення ефективності з метою надання більш якісних послуг. Запропоновано внести такі пропозиції щодо оновлення положень ЦК у главі «Правочини»: оновити концепцію правочину з метою визнання існування правочинів «традиційних», «перехідних» та «нових», що відображає особливості формування інформаційного суспільства та забезпечує ефективне використання інформаційних технологій під час вчинення правочинів, запобігання виникненню проблем, пов'язаних з юридичною кваліфікацією дій, вчинених з використанням систем розподіленого реєстру (типу блокчейн); запровадити поняття ІТ-правочину як дій суб'єкта цивільного права, що вчиняються у сфері застосування та/або за допомогою інформаційних технологій, і спрямовані на встановлення, зміну, припинення цивільних прав та обов'язків, та включити у книгу І ЦК відповідну норму.

The article is devoted to the analysis of the category of “transactions” in the current legislation of Ukraine and consideration of possible directions of its transformation in the conditions of recoding of the civil legislation. The provisions of the Civil Code of Ukraine on the definition and main features of the transaction, the requirements of its validity, etc. are analyzed. An important aspect of characterizing a transaction as a form of civil law is the presumption of its legality, which is the assumption that a person acts in accordance with the principles of private law and the principles of civil law of Ukraine. Particular attention is paid to the globalization and integration processes that are taking place and which necessitate the improvement of legal instruments of trade, which necessitates a comprehensive update of civil law enshrined in the Civil Code, resulting in the formation of a new concept of “transaction”. It is determined that in the context of recoding the legislation, the introduction of blockchain can be a way to address gaps in existing legislation, the widespread introduction of reliable technologies to ensure compliance with the rights of legal entities (including civil), and smart contracts innovation with great potential, which opens up great opportunities to improve the work of institutions, enterprises, firms, etc., reduce costs and time, increase efficiency in order to provide better services. It is proposed to make the following proposals to update the provisions of the Central Committee in the chapter “Transactions”: 1) update the concept of transactions to recognize the existence of transactions “traditional”, “transitional” and “new”, which reflects the formation of the information society transactions, prevention of problems related to the legal qualification of actions committed using distributed registry systems (such as blockchain); introduce the concept of IT transaction as an action of a subject of civil law, committed in the field of application and/or with the help of information technology, and aimed at establishing, changing, terminating civil rights and obligations, and include in Book I CC the relevant rule.
Давидова І. В. Категорія «правочин» в умовах рекодифікації цивільного законодавства: перспективи трансформації / І. В. Давидова // Наукові праці Національного університету «Одеська юридична академія». Т. 27 / голов. ред. Ю. В. Цуркан-Сайфуліна ; МОН України, НУ «ОЮА». – Одеса : Гельветика, 2020. – C. 51-58.
Keywords: правочин; договір; електронний правочин; рекодифікація цивільного законодавства; блокчейн; старт-контракт; transaction; contract; electronic transaction; recodification of civil legislation; blockchain; start contract; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE