Кримінальний процес крізь призму кримінології - Дрьомін, Віктор Миколайович; Дрьомін, В. М.; Dryomin, Viktor M. (Одеса : Фенікс, 2026)
Кримінальний процесуальний кодекс України (далі – КПК) традиційно сприймається як система гарантій, що забезпечує справедливе правосуддя. Однак кримінологічний аналіз дозволяє стверджувати, що сам процесуальний закон і практика його застосування можуть виступати джерелом криміногенних та корупціогенних ризиків. Йдеться про ситуації, коли формально правильне застосування норм КПК або наявні в них прогалини створюють мови для провокації злочину, виникнення кримінально-корупційного «ринку» процесуальних рішень, стигматизації, віктимізації та вторинної криміналізації осіб, які перебувають у сфері кримінальної юстиції.
Дрьомін В. М. Кримінальний процес крізь призму кримінології. Соціально-політична та правова система України в цифрову епоху: сучасні виклики : матеріали Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Одеса, 22 квіт. 2026 р.) : у 2-х т. / заг. ред. С. Ківалова ; НУ «Одес. юрид. академія». Одеса : Фенікс, 2026. Т. 1. С. 502-505 . URL: https://doi.org/10.32837/11300.33168
Keywords: кримінальний процес; кримінологія; процесуальні рішення; справедли- вість; латентність; рецидив; корупція; стигматизація; criminal procedure; criminology; procedural decision-making; justice; latent crime; recidivism; corruption; stigmatization