Вплив соцмереж на співвідношення самооцінки та рівня домагань здобувачів фахової передвищої освіти : кваліфікаційна робота - бакалаврський дослідницький проект 053 «Психологія» - Кушнерьова, Вікторія Вікторівна (Одеса : НУ «ОЮА», 2025)
Бакалаврська робота присвячена вивченню впливу соціальних мереж на співвідношення самооцінки та рівня домагань у сучасних підлітків. Основною метою роботи є вивчення впливу на соціальних мереж на самооцінку та рівень домагань підлітків а також виявлення можливих залежностей серед них. У роботі розглянуто теоретичні основи формування та розвитку таких психічних компонентів як самооцінка та рівень домагань, а також вплив соцмереж на формування особистості підлітка. Емпіричне дослідження було проведено серед здобувачів освіти 2 курсу одного із ВНЗ міста Одеси, які брали участь у спеціально розробленій програмі для оцінки їхнього рівня домагань та самооцінки а також виявлення залежності від соціальних мереж. Результати дослідження показали про ймовірний негативний вплив на психіку підлітків, що свідчить про необхідність проведення навчально-корекційних заходів серед опитуваних. Практичне значення роботи полягає у можливості застосування отриманих результатів для розробки та впровадження тренінгових програм для розвитку адекватної самооцінки, що сприятиме зростанню рівня домагань, що позитивно відобразиться на навчанні та подальшій професійній діяльності сучасної молоді. Висновки бакалаврської роботи роблять важливий внесок у вікову психологію та психологію особистості, демонструючи практичну значущість розвитку самооцінки та рівня домагань для покращення самосприйняття, соціальної взаємодії та формування психічно здорової особистості. The bachelor’s thesis is devoted to the study of the influence of social networks on the relationship between self-esteem and the level of aspirations in modern adolescents. The main purpose of the work is to study the impact of social networks on self-esteem and the level of claims of adolescents, as well as to identify possible dependencies among them. The paper discusses the theoretical foundations of the formation and development of such mental components as self-esteem and level of claims, as well as the influence of social networks on the formation of adolescent personality. An empirical study was conducted among 2nd year students of one of the universities in Odesa, who participated in a specially designed program to assess their level of aspirations and self-esteem, as well as to identify their dependence on social networks. The results of the study showed a possible negative impact on the psyche of adolescents, which indicates the need for educational and corrective measures among the respondents. The practical significance of the work lies in the possibility of applying theresults obtained to the development and implementation of training programs for the development of adequate self-esteem, which will contribute to an increase in the level of aspirations, which will positively affect the learning process. The conclusions of the bachelor’s thesis make an important contribution to ageand personality psychology, demonstrating the practical importance of developingself-esteem and the level of claims for improving self-perception, social interaction,and the formation of a mentally healthy personality.
Кушнерьова В. В. Вплив соцмереж на співвідношення самооцінки та рівня домагань здобувачів фахової передвищої освіти : кваліфік. робота - бакалавр. дослідн. проєкт 053 «Психологія» / В. В. Кушнерьова. - Одеса : НУ «ОЮА», 2025. – 98 с.
Keywords: психолог; самооцінка; рівень домагань; соціальні мережі; підлітки; psychologist; self-esteem; level of claims; social networks; adolescents