Методологічні основи дослідження міжнародно-правової регламентації наукових досліджень - Тицька, Я. О. (My University, 2021)
Стаття присвячена виявленню основних методологічних підходів та методів, котрі використовуються при дослідженні особливостей міжнародно-правової регламентації наукових досліджень. Розкривається сутність методології в дослідженнях міжнародно-правового характеру та її значення, дослідницькі підходи до визначення методології та до її сучасного стану. Обґрунтовується доцільність застосування методологічного плюралізму, що дозволить повною мірою охарактеризувати особливості регламентації наукових досліджень на міжнародному рівні. Автором особлива увага приділена методологічним принципам, їх специфіці при дослідженні особливостей міжнародно-правової регламентації наукових досліджень. Робиться висновок, що ядром методології міжнародно-правових досліджень в сфері регламентації наукових досліджень виступає єдність діалектики, гносеології та юридичної догматики. Методологія дослідження міжнародно-правової регламентації наукових досліджень представляє собою складне та багатопланове утворення, котрим охоплюються: проблеми структури наукового знання в міжнародному праві та наукових теорій; закони зародження, розвитку, функціонування та зміни наукових правових теорій та доктрин в міжнародному праві; понятійно-категоріальний апарат міжнародного права. Відмічається, що методологічні основи міжнародно-правових пошуків в сфері наукових досліджень повинні бути пов’язаними з можливістю та пізнавальною перспективою поєднання цілого комплексу методологічних підходів, методів та принципів як запорука якісного дослідження.
Тицька Я. О. Методологічні основи дослідження міжнародно-правової регламентації наукових досліджень / Я. О. Тицька, К. В. Громовенко // Правова позиція. – 2021. - № 2 (31). – С. 96-100.
Keywords: методологія; методологія міжнародного права; метод; підхід; наукові дослідження; міжнародно-правова регламентація