Мережа агентств Європейського Союзу як інституційний механізм координації децентралізованих агентств ЄС - Форманюк, Вікторія Василівна; Форманюк, В. В.; Formaniuk, Viktoriia V. (Одеса : Фенікс, 2026)
Поряд із основними інституціями ЄС важливу роль у механізмі реалізації політик ЄС відіграють децентралізовані агентства, які виконують адміністративні, технічні, наукові та регуляторні функції. Формування агентств ЄС стало результатом еволюції інституційної архітектури ЄС та необхідності підвищення ефективності управління у сферах політики, що потребують високого рівня спеціалізованої експертизи. Розширення компетенцій ЄС та ускладнення процесів регулювання зумовили появу значної кількості децентралізованих органів, діяльність яких спрямована на забезпечення реалізації політик ЄС. Функціонування мережі агентств має важливе значення не лише для інституційної системи Європейського Союзу, але й для держав, що перебувають у процесі європейської інтеграції.
Форманюк В. В. Мережа агентств Європейського Союзу як інституційний механізм координації децентралізованих агентств ЄС. Соціально-політична та правова система України в цифрову епоху: сучасні виклики : матеріали Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Одеса, 22 квіт. 2026 р.) : у 2-х т. / заг. ред. С. Ківалова ; НУ «Одес. юрид. академія». Одеса : Фенікс, 2026. Т. 1. С. 210-213. URL: https://doi.org/10.32837/11300.33191
Keywords: Європейський Союз; агентства ЄС; децентралізовані агентства; мережа агентств Європейського Союзу; європейський адміністративний простір; координація інституцій; європейська інтеграція України; European Union; EU agencies; decentralized agencies; EU Agencies Network; European administrative space; institutional coordination; European integration of Ukraine