Сфери застосування штучного інтелекту в розробці та тестуванні ігор - Трофименко, О. Г.; Дика, А. І.; Задерейко, О. В.; Шевченко, О. В. (Київ, 2025)
Інтеграція штучного інтелекту (ШІ) у процес розробки програмного забезпечення стає справжньою революцією в індустрії комп’ютерних ігор. У статті досліджено та систематизовано можливі сфери застосування ШІ в розробці відеоігор та ігровому процесі. Загалом описано вісім сфер можливого впровадження ШІ в GameDev, а саме: створення графічного інтерфейсу; створення 3D-об’єктів у відеоіграх; написання діалогів та текстового наповнення у відеоіграх; створення музики; озвучення персонажів; створення анімації; написання та перевірка програмного коду; тестування відеоігор. Різні сфери можливого застосування ШІ в розробці відеоігор були експериментально апробовані та підтверджені під час розробки авторами гри у жанрі пригод з елементами жахів. Автори деталізували прикладні аспекти використання різних сучасних інструментів ШІ на прикладі розробки відповідних складових ігрового 3D-середовища гри «Labyrinth of Darkness». Використання ШІ допомагає оптимізувати трудомісткі процеси, як-от створення контенту та тестування, що сприяє пришвидшенню виробничих циклів та підвищенню якості кінцевого продукту. Для досягнення бажаного ігрового стилю інструменти ШІ дозволяють згенерувати декілька варіантів зображень елементів ігрового середовища, щоб вибрати найбільш відповідні з них для подальшої адаптації у графічний інтерфейс гри. Для цього алгоритми глибокого навчання аналізують тисячі зразків текстур, створюючи нові варіації, які виглядають природно та відповідають сучасним вимогам графіки. Тим самим активна інтеграція технології ШІ в сучасний процес розробки відеоігор значно змінює підходи до тестування та вдосконалення ігрових продуктів. З іншого боку, в роботі розглянуто складнощі та недоліки використання ШІ в розробленні та тестуванні ігор. Наразі генеративний ШІ у розробці та тестуванні ігор потребує ретельного контролю, адаптації та тестування. Найкращим рішенням є поєднання можливостей ШІ та творчого підходу розробників, що гарантує якісний контент й унікальний ігровий досвід. The integration of artificial intelligence (AI) into the software development process is becoming a real revolution in the video game industry. The article explores and systematizes possible areas of application of AI in video game development and gameplay. In general, eight areas of possible implementation of AI in GameDev are described, namely: creating a graphical interface; creating 3D objects in video games; writing dialogues and text content in video games; creating music; voicing characters; creating animation; writing and testing program code; testing video games. Various areas of possible application of AI in video game development were experimentally tested and confirmed during the development by the authors of a game in the adventure genre with horror elements. The authors detailed the applied aspects of using various modern AI tools using the example of developing the corresponding components of the 3D game environment of the game “Labyrinth of Darkness”. The use of AI helps to optimize labor-intensive processes, such as content creation and testing, which helps to speed up production cycles and improve the quality of the final product. To achieve the desired gaming style, AI tools allow you to generate several variants of images of game environment elements in order to select the most suitable ones for further adaptation into the game’s gaphical interface. To do this, deep learning algorithms analyze thousands of texture samples, creating new variations that look natural and meet modern graphics requirements. Thus, the active integration of AI technology into the modern video game development process significantly changes the approaches to testing and improving game products. On the other hand, the paper considers the difficulties and disadvantages of using AI in game development and testing. Currently, generative AI in game development and testing requires careful monitoring, adaptation, and testing. The best solution is to combine the capabilities of AI and the creative approach of developers, which guarantees high-quality content and a unique gaming experience. Keywords: algorithms; optimality of algorithms; graphs; maze generation; game development; maze; machine learning.
Трофименко О. Г. Сфери застосування штучного інтелекту в розробці та тестуванні ігор. Кібербезпека: освіта, наука, техніка / О. Г. Трофименко, А. І. Дика, О. В. Задерейко, О. В. Шевченко // Кібербезпека: освіта, наука, техніка. – 2025. – № 1(29). – С. 41-59.
Keywords: штучний інтелект; ШІ; алгоритми ШІ; GameDev; розробка ігор; тестування; artificial intelligence; AI; AI algorithms; game development; testing