Судова влада в контексті демократичної трансформації українського суспільства - Рекецька, Ірина Ростиславівна; Рекецкая, Ирина Ростиславовна; Reketskaya, Irina R. (My University, 2003)
Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата політичних наук зі спеціальності 23.00.02 – Політичні інститути та процеси. Одеська національна юридична академія, Одеса, 2003. У дисертації обґрунтовується концепція формування і розвитку судової влади як найважливішого чинника в демократичній трансформації суспільства, спрямованої на подальше зміцнення гарантій реалізації конституційних положень про права і свободи людини й громадянина. Доведено, що в сучасних правових демократичних державах головний внесок судової влади у функціонування політичної системи полягає в тому, що в політичному процесі судова влада захищає права й інтереси тих, хто може виявитися за бортом цього процесу чи опинитися на маргінальних позиціях. Обґрунтовано, що принцип поділу влади не є абсолютним принципом. Абсолютизація ж принципу поділу влади, що полягає в тому, що правотворчі функції є винятковою прерогативою законодавчої влади, а власне судова діяльність – судової влади, не доцільна. Виявлено, що в Україні, як і в інших державах колишнього Радянського Союзу, ще досить сильна традиція поєднання виконавчої, законодавчої і судової влади в одне ціле. Саме через обслуговування судів, забезпечення їхньої діяльності фінансовими, матеріальними ресурсами, участь у вирішенні кадрових питань судової системи, службової кар'єри суддів тощо представники виконавчої влади мали і мають істотні важелі впливу на здійснення правосуддя. Доведено, що з метою розв’язання завдань, що з’являються внаслідок транзиту суспільства до нової суспільно-політичної системи, перед судовою владою постають завдання, що вимагають інших засобів і способів судового контролю. Результатом переосмислення ролі суду в сучасних політичних умовах стало розуміння необхідності створення в Україні інституту адміністративної юстиції. Виявлено, що серед чинників, що безпосередньо впливають на адміністративну юстицію, найбільш значущими є інтенсивне втручання держави в усі сфери громадського життя і тенденція до безупинного зростання в державному механізмі значення і потенціалу виконавчої влади. Аргументовано, що судова влада часто сповільнює темпи політичних змін, запропонованих політичними силами, що перемогли на виборах, і така ситуація триватиме доти, доки ці зміни не будуть віддзеркалювати інтереси більшої частини суспільства. Іноді судова влада сама стає суб'єктом швидких перетворень, які законодавча й виконавча влади не зуміли здійснити. Виявлено, що судова влада буде відповідати сподіванням демократичного суспільства тільки за умови, що вона зможе повноцінно використовувати свою можливість впливу на політико-правову діяльність законодавчої і виконавчої влади. Це дасть їй змогу стати гарантом захисту прав і свобод людини і громадянина, соціальної та політичної стабільності. Одержали подальше уточнення поняття “судова влада” і “правосуддя”. Аргументовано, що судова влада є суб'єктом правосуддя, яке являє собою діяльність суду щодо розгляду і вирішення кримінальних, цивільних справ, а також справ про адміністративні правопорушення. Поняття “судова влада” визначається ступенем самостійності й незалежності суду у відносинах із представницькими органами й органами управління: чим він більший, тим вище в країні рівень законності й демократії, тим надійніше захищені громадяни від можливих зазіхань на їхні права і свободи. Обґрунтовано, що найголовніше завдання судової влади в Україні – перетворити абстрактні політико-правові норми на реальні права й обов'язки, забезпечити виконання державою її обов'язків перед людиною, що і є одним з основних показників демократичної трансформації українського суспільства.

Диссертация на соискание научной степени кандидата политических наук по специальности 23.00.02 – Политические институты и процессы. Одесская национальная юридическая академия, Одесса, 2003. В диссертации обосновывается концепция формирования и развития судебной власти как важнейшего фактора в демократической трансформации общества. Показано, что в современных правовых демократических государствах главный вклад судебной власти в функционирование политической системы заключается в защите прав и интересов личности. Обосновано, что в результате транзита общества к новой общественно-политической системе перед судебной властью встают задачи, требующие иных средств и способов судебного контроля. Выявлено, что судебная власть будет соответствовать ожиданиям демократического общества только в том случае, если она сможет полноценно использовать свои возможности воздействия на политико-правовую деятельность законодательной и исполнительной власти. Обосновано, что главнейшей задачей судебной власти в Украине является превращение абстрактных политико-правовых норм в реальные права и обязанности, что и является одним из основных показателей демократической трансформации украинского общества.

Thesis for the degree of candidate of political sciences in specialty 23.00.02. – political institution and process. – Odessa National Law academy, Odessa, 2003. The concept of formation and possible development of court power as the most important factor in the democratic transformation is substantiated. It was demonstrated, that in modern political and legal democratic states the basis part of court power in political system’s function means, that in the political process the court power depends rights and interests of person. It was argued, that, as a result of society’s transition to new social-political system, tasks requiring new means and ways of the court control appeared It was proved, that the court power will fit to the democratic society’s expectations only in the case, if it’s able to use property its opportunity of the effect on the decisions and activity of the legislative and executive power. It was substantiated, that the most important task of the court power in Ukraine is to transform abstract political and legal standards into real rights and responsibilities. It’s important factor of Ukraine society’s democratic transformation.
Рекецька І. Р. Судова влада в контексті демократичної трансформації українського суспільства : автореф. дис. ... канд. політ. наук : 23.00.02 / І. Р. Рекецька; кер. роботи Л. І. Кормич; Нац. ун.-т "Одеська юридична академія". – Одеса, 2003. – 16 с.
Keywords: судова влада; поділ влади; правосуддя; права людини; державний механізм влади, правова держава; демократична політична система; політичні процеси; політичні інститути; судебная власть; разделение властей; правосудие; права человека; государственный механизм власти; правовое государство; демократическая политическая система; политические процессы; политические институты; court power; division of powers; justice; man’s rights; state’s mechanism of power; political processes; political institutions