Пять постулатов экзистенциальной социологии Марселя Болль де Баля - Мельніков, Андрій Сергійович; Мельніков, А. С.; Мельников, Андрей Сергеевич; Melnikov, Andrii S. (Харків : ХНУ ім. В. Н. Каразіна, 2011)
У статті розглядається концепція екзистенціальної соціології бельгійського соціолога Марселя Болль де Баля; розкриваєються теоретичні узагальнення даної концепції у формі п'яти постулатів екзистенціальної соціології: 1) екзистенціальна соціологія як фундаментальна теорія; 2) «reliance» як центральне поняття; 3) дослідження-дія як провідний метод соціологічних досліджень; 4) соціоаналіз як основний вид соціологічної практики; 5) плюралізм моделей соціологічної діяльності; стверджується, що ядром концепції М.Болль де Баля є принцип «онтологізації» соціологічного пізнання і соціологічної професії.

В статье рассматривается концепция экзистенциальной социологии бельгийского социолога Марселя Болль де Баля; раскрываются теоретические обобщения данной концепции в форме пяти постулатов экзистенциальной социологии: 1) экзистенциальная социологии как фундаментальная теория; 2) «reliance» как центральное понятие; 3) исследование-действие как основополагающий метод социологических исследований; 4) социоанализ как основной вид социологической практики; 5) плюрализм социологической деятельности; подчеркивается, что ядром концепции М. Болль де Баля является принцип “онтологизации” социологического познания и социологической профессии.

The paper considers the conception of existential sociology by Belgian sociologist Marcel Bolle de Bal. The author of paper reveals theoretical generalization of the conception in the form of five postulates of existential sociology: 1) Existential sociology as a fundamental theory; 2) "Reliance" as the central concept; 3) Research-action as the fundamental method of sociological research; 4) Socioanalysis as the main type of sociological practice; 5) Pluralism of sociological activity. Finally stated, that the core of the conception by М. Bolle de Bal is the principle of “ontologization” of sociological knowledge and sociological profession.
Мельников А. С. Пять постулатов экзистенциальной социологии Марселя Болль де Баля / А. С. Мельников // Методологія, теорія та практика соціологічного аналізу сучасного суспільства. - 2011. - Вип. 17. - С. 35-39.
Keywords: екзистенція; екзистенціальна соціологія; структура соціології; онтологізація; экзистенция; экзистенциальная социология; структура социологии; онтологизация; existence; existential sociology; the structure of sociology; ontologization