Вплив превентивного механізму права на неправомірну поведінку - Батан, Юрій Дмитрович; Батан, Юрий Дмитриевич; Batan, Yuriy D. (Миколаїв : Іліон, 2016)
Дане дослідження присвячене превентивному механізму сучасного права та його впливу на неправомірну поведінку. Автор доводить, що превенція є метою правового регулювання. На виконання цієї мети виконується не лише охоронна, але і регулятивна функція права. Обґрунтовується, що превенція є синонімом до запобігання та складається з профілактики та припинення. Превенція є механізмом, який містить телеологічний, нормативний, інституційний, динамічний та ідеологічний елементи. Телеологічний елемент становлять превентивна мета й об’єкт превенції; нормативний – правові підстави; інституційний – суб’єкти, які повинні реалізовувати превентивну мету; динамічний – засоби, способи та процедури превенції; ідеологічний – цінності права, правова ідеологія, правова культура, правосвідомість, правова освіта, правове виховання.

Данное исследование посвящено превентивному механизму современного права и его воздействию на неправомерное поведение. Автор доказывает, что превенция является целью правового регулирования. Во исполнение этой цели выполняется не только охранительная, но и регулятивная функция права. Обосновывается, что превенция является синонимом к предупреждению предотвращению) и состоит из профилактики и пресечения. Превенция является механизмом, который содержит телеологический, нормативный, институциональный и динамический элементы. Телеологический элемент составляют превентивная цель и объект превенции; нормативный – правовые основания; институциональный – субъекты, которые должны реализовывать превентивную цель; динамический – средства, способы и процедуры превенции; идеологический – ценности права, правовая идеология, правовая культура, правосознание, правовое образование, правовое воспитание.

This research is devoted to preventive mechanism of modern law and its impact on misconduct. The author argues that prevention is the goal (purpose) of the legal regulation. Both protective and regulatory functions of law are performed in pursuance of this goal. It is substantiated that prevention consists of precaution and preclusion. Prevention is a mechanism which composes of teleological, normative, institutional and dynamic elements. Teleological element is preventive goal and object of prevention; regulatory element is legal basis; institutional one is subjects that must implement preventive goal; dynamic element consists in the means, methods and procedures of prevention; ideological element consists of legal values, legal ideology, legal culture, legal consciousness, and legal education.
Батан Ю. Д. Вплив превентивного механізму права на неправомірну поведінку / Ю. Д. Батан // Правовий вплив на неправомірну поведінку: актуальні грані : монографія / за ред. О. В. Козаченка, Є. Л. Стрельцова; МОН України, НУ «ОЮА», Каф.крим. права та ін. крим.-прав. дисциплін Миколаїв. ін-т. права, ПРЦ НАПрНУ, ГО «Всеукр. Асоціація крим. права» . – Миколаїв : Іліон, 2016. – С. 625-642. – Режім доступа : https://doi.org/10.32837/11300.8203
Keywords: теорія права; превентивна мета (ціль); регулятивна функція; охоронна функція; телеологічний підхід; механізм правового регулювання; превенція; запобігання; попередження та профілактика правопорушень; теория права; превентивная цель; регулятивная функция; охранительная функция; телеологический подход; механизм правового регулирования; превенция; предотвращение; предупреждение и профилактика правонарушений; theory of law; preventive goal; regulatory function; protective function; teleological approach; mechanism of legal regulation; prevention; precaution and preclusion of infringements of the law