Правозахисна комунікація потерпілого у кримінальному провадженні України : монографія - Мудрак, Інна Василівна; Мудрак, І. В.; Мудрак, Инна Васильевна; Mudrak, Inna V. (Одеса : Видавничий дім «Гельветика», 2021)
У монографії визначено теоретичні, правові та праксеологічні засади правозахисної комунікації потерпілого у кримінальному провадженні України. Дослідження теоретичних засад правозахисної комунікації потерпілого у кримінальному провадженні дозволило розкрити комунікативну парадигму кримінально-процесуальної доктрини, визначити поняття, значення та основні категорії кримінально-процесуальної активності потерпілого у кримінальному провадженні. Розгляд актуальних проблем правових гарантій забезпечення права потерпілого на представництво у кримінальному провадженні, випадків обов’язкової участі представника потерпілого у кримінальному провадженні як елементу забезпечення його правозахисної комунікації, надав можливості окреслити правові основи правозахисної комунікації потерпілого у кримінальному провадженні. Праксеологічні засади правозахисної комунікації потерпілого визначені на стадіях досудового розслідування, судового провадження, а також в особливих порядках кримінального провадження. Такий підхід та конкретні пропозиції з удосконалення кримінального процесуального законодавства у своїй сукупності дозволили запропонувати концепцію правозахисної комунікації потерпілого у кримінальному провадженні України.

The monograph defines the theoretical, legal and praxeological principles of human rights communication of the victim in the criminal proceedings of Ukraine. The study of the theoretical foundations of human rights communication of the victim in criminal proceedings made it possible to reveal the communicative paradigm of the criminal procedural doctrine, to determine the concepts, meanings and main categories of the criminal procedural activity of the victim in criminal proceedings. Consideration of current problems of legal guarantees of ensuring the victim's right to representation in criminal proceedings, cases of mandatory participation of the victim's representative in criminal proceedings as an element of ensuring his human rights communication, made it possible to outline the legal foundations of human rights communication of the victim in criminal proceedings. The praxeological principles of human rights communication of the victim are determined at the stages of pre-trial investigation, court proceedings, as well as in special procedures of criminal proceedings. Such an approach and specific proposals for improving the criminal procedural legislation as a whole made it possible to propose the concept of human rights communication of the victim in the criminal proceedings of Ukraine.
Ракіпова І. В. Правозахисна комунікація потерпілого у кримінальному провадженні України : монографія / І. В. Ракіпова. – Одеса : Видавничий дім «Гельветика», 2021. – 496 с.
Keywords: Кримінально-процесуальна комунікація; комунікативна парадигма у кримінально-процесуальній доктрині; забезпечення права потерпілого на представництво у кримінальному провадженні; психологічний стан жертви кримінального правопорушення; невербальні комунікативні прояви жертви кримінального правопорушення; комунікативні проблеми визнання особи потерпілою; проблеми комунікації потерпілого в підготовчому судовому провадженні; комунікативна позиція потерпілого; кримінальне провадження; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE; criminal procedural communication; communicative paradigm in criminal procedural doctrine; ensuring the victim's right to representation in criminal proceedings; psychological state of the victim of a criminal offence; non-verbal communicative manifestations of a victim of a criminal offence; communicative problems of recognizing a person as a victim