Тема долі: циклічна модель світу - Бредун, І. В.; Бредун, И. В.; Bredun, I. V. (My University, 2017)
У статті автор продовжує ретроспективний аналіз ідеї Долі. Під кутом зору релігійних уявлень первісних культур розкриваються виміри її зародження та формування. У статті культивується авторський підхід, який полягає у філософському (комплексному) осмисленні теми, шляхом символічного прочитання артефактів стародавніх культур, виявлення контекстуального поля та експлікацій первісних вірувань, автор наближається до реконструкції «примітивної» есхатологічної моделі. Ідею Долі автор розглядає у контексті двох вимірів її втілення в історії культур. По-перше, з точки зору індивідуальної есхатології (як Долю людської душі за гробом). По-друге, дана ідея розглядається під кутом зору Всесвітньої есхатології (у контексті первісних уявлень про світ, його Долю, світоустрій). Автор встановлює, що ідея Долі (у тому чи іншому вигляді) була присутня у віруваннях первісних спільнот, проросла з анімістичних уявлень. На її засадах оформлювались вчення про душу, її майбутні Долі (шляхи небесні та земні).

В статье автор продолжает ретроспективный анализ идеи Судьбы. Под углом зрения религиозных представлений первобытных культур раскрываются измерения ее зарождения и формирования. В статье культивируется авторский подход, который заключается в философском (комплексном) осмыслении темы, путем символического прочтения артефактов древних культур, выявления контекстуального поля и экспликаций первобытных верований, автор приближается к реконструкции «примитивной» эсхатологической модели. Идею Судьбы автор рассматривает в контексте двух измерений ее воплощения в истории культур. Во-первых, с точки зрения индивидуальной эсхатологии (как Судьбу человеческой души за гробом). Во-вторых, данная идея рассматривается под углом зрения Всемирной эсхатологии (в контексте первоначальных представлений о мире, его Судьбе, мироустройстве). Автор устанавливает, что идея Судьбы (в том или ином виде) присутствовала в верованиях первобытных сообществ, проросла из анимистических представлений. На ее основе оформились учения о душе, ее будущей Судьбе (путях небесных и земных).

In the article the author continues the retrospective analysis of the idea of Fate. From the angle of view of religious representations of primitive cultures, the dimensions of its origin and formation are revealed. The article cultivates the author’s approach, which consists in the philosophical (complex) comprehension of the topic. Through the symbolic reading of artifacts of ancient cultures, the discovery of a contextual field and explications of primitive beliefs, the author is approaching the reconstruction of a "primitive" eschatological model. The author considers the idea of the Fate in the context of two dimensions of its embodiment in the history of cultures. First, from the standpoint of individual eschatology (like the Fate of the human soul behind the coffin). Secondly, this idea is considered from the angle of the World eschatology (in the context of the primitive notions of the world, its destiny, world order). The author states that the idea of Fate (in one form or another) was present in the beliefs of primitive communities, sprouted from animistic notions. On its basis, the doctrine of the soul, its future destinies (the paths of heaven and earth) were made.
Бредун І. В. Тема долі: циклічна модель світу / І. В. Бредун // Актуальні проблеми філософії та соціології: Науково-практичний журнал / Голов. ред. Д. В. Яковлев; відпов. секретар І. В. Шамша; Міністерство освіти і науки України; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2017. - Вип. 18. - С. 12-14.
Keywords: індивідуальна; ідея; Доля; земна; небесна; есхатологія; индивидуальная; идея; Судьба; земная; небесная; эсхатология; individual; idea; Fate; earth; heaven; eschatology