Свобода асоціацій під час воєнного стану: український контекст та стандарти Ради Європи - Волкова, Дарія Євгенівна; Волкова, Д. Є.; Volkova, Dariia Ye. (Одеса : Фенікс, 2026)
Режим воєнного стану не може слугувати виправданням для системного звуження свободи асоціацій, а навпаки – вимагає від держави більш гнучкого застосування рекомендацій Ради Європи. Питання, що стосуються повної лібералізації політичних акцій та масових заходів (що є частиною ширшого розуміння свободи асоціацій), об’єктивно можуть бути відтерміновані до скасування «воєнних» обмежень. Право на створення, внутрішню автономію та фінансову незалежність асоціацій має залишатися недоторканним, оскільки саме ці елементи формують інституційну основу, на якій базуватиметься повоєнна відбудова та подальша європейська інтеграція України.
Волкова Д. Є. Свобода асоціацій під час воєнного стану: український контекст та стандарти Ради Європи. Соціально-політична та правова система України в цифрову епоху: сучасні виклики : матеріали Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Одеса, 22 квітня 2026 р.). Одеса : Фенікс, 2026. Т. 1. С. 162-165. URL: https://doi.org/10.32837/11300.33072
Keywords: свобода асоціацій; об’єднання громадян; автономія об’єднань; конституційні права і свободи; Рада Європи; Європейський суд з прав людини; стандарти прав людини; стаття 11 Європейської конвенції з прав людини; freedom of association; associations of citizens; autonomy of associations; constitutional rights and freedoms; Council of Europe; European Court of Human Rights; human rights standards; Article 11 of the European Convention on Human Rights