Впровадження системи управління кібербезпекою на підприємстві, на прикладі компанії Heraeus group : кваліфікаційна (бакалаврська) робота - Пейдж, Нікіта Ендрю (Одеса : НУ «ОЮА», 2025)
Кваліфікаційна робота на тему «Впровадження системи управління кібербезпекою на підприємстві, на прикладі компанії Heraeus Group» на здобуття першого (бакалаврського) рівня вищої освіти за спеціальністю 073 Менеджмент, галуззю знань 07 «Управління та адміністрування», містить 2 рисунки, 24 таблиці, 71 джерело за переліком посилань. Робота виконана на 63 сторінках, з яких 49 – основного тексту. Метою роботи є розробка практичних рекомендацій щодо вдосконалення системи управління кібербезпекою на основі аналізу діяльності компанії Heraeus Group. У роботі досліджено теоретичні засади кібербезпеки, міжнародні стандарти (ISO/IEC 27001, NIST, GDPR), проаналізовано IT-інфраструктуру компанії (понад 2000 серверів, 14000 користувачів) та статистику кіберінцидентів за 2021–2023 роки. На основі SWOT-аналізу виявлено ключові вразливості та розроблено стратегію підвищення кіберзахисту, що включає модернізацію SCADA-систем, впровадження архітектури zero-trust, аутсорсинг, оптимізацію процесів та навчання персоналу. Проведено економічну оцінку ефективності запропонованих заходів через показник ROI. Результати дослідження можуть бути використані промисловими підприємствами для посилення кіберзахисту, оптимізації витрат та забезпечення відповідності міжнародним стандартам. Рекомендації мають цінність для формування культури безпеки та адаптації до умов цифрової трансформації, зокрема в Україні. Можливими напрямами подальших досліджень є використання квантової криптографії, блокчейну та хмарних рішень для підвищення надійності інформаційної інфраструктури. The thesis on the topic “Implementation of a Cybersecurity Management System at an Enterprise, Using the Example of Heraeus Group” is submitted for obtaining the first (bachelor’s) level of higher education in the specialty 073 Management, field of knowledge 07 “Management and Administration”. It contains 2 figures, 24 tables, and 71 references. The work spans 63 pages, of which 49 are the main text. The purpose of the study is to develop practical recommendations for improving the cybersecurity management system based on an analysis of Heraeus Group’s operations. The work examines the theoretical foundations of cybersecurity, international standards (ISO/IEC 27001, NIST, GDPR), and analyzes the company’s IT infrastructure (over 2,000 servers, 14,000 users) and cyber incident statistics for 2021–2023. Based on a SWOT analysis, key vulnerabilities were identified, and a strategy to enhance cybersecurity was developed, including SCADA system modernization, implementation of zero-trust architecture, outsourcing, process optimization, and staff training. The economic effectiveness of the proposed measures was evaluated using the ROI metric. The research results can be applied by industrial enterprises to strengthen cybersecurity, optimize costs, and ensure compliance with international standards. The recommendations are valuable for fostering a security culture and adapting to digital transformation conditions, particularly in Ukraine. Potential directions for further research include the use of quantum cryptography, blockchain, and cloud solutions to enhance the reliability of information infrastructure.
Пейдж Н. Е. Впровадження системи управління кібербезпекою на підприємстві, на прикладі компанії Heraeus group : кваліфікаційна (бакалаврська) робота / Н. Е. Пейдж. – Одеса : НУ «ОЮА», 2025. – 63 с.
Keywords: КІБЕРБЕЗПЕКА; HERAEUS GROUP; ІНФОРМАЦІЙНА БЕЗПЕКА; РИЗИКИ; ROI; ЦИФРОВА ТРАНСФОРМАЦІЯ; CYBERSECURITY; INFORMATION SECURITY; RISKS; DIGITAL TRANSFORMATION