Про зближення доктрин цивільного права в Україні та в західноєвропейських країнах - Довгерт, Анатолій Степанович (Одеса, 2017)
У статті наводяться деякі міркуваннями з приводу формування, стану та розвитку цивільно-правової доктрини в Україні, яка з часів незалежності прямо пов'язується із західноєвропейськими правовими течіями. Докорінні суспільно-економічні перетворення, що відбуваються в Україні протягом чверті століття, невідворотно ведуть до зміни парадигми науки цивільного права. У напрацюванні нової цивілістичної доктрини в Україні велика заслуга належить Одеській школі приватного пава на чолі з проф. Є. Харитоновим. Проте, сьогоднішня парадигма науки цивільного права в Україні по численним параметрам не відповідає «європейській». Багато важливих її елемен¬тів, напрацьованих ще у 1990-ті роки, зазнають деформації. Це відноситься, наприклад, до джерел, учасників цивільних відносин, юридичних осіб, багатьох питань речового та зобов'язального права тощо. В статті пропо-нується направити зусилля українських цивілістів на зближення доктрин цивільного права України і західноєвро-пейський країн.
Довгерт А. С. Про зближення доктрин цивільного права в Україні та в західноєвропейських країнах / А. С. Довгерт // Часопис цивілістики : наук.-практ. журн. / редкол.: С. В. Ківалов (голов. ред.), Є. О. Харитонов (заст. голов. ред.), К. Г. Некіт (відп. секр.) [та ін.]. - Одеса, 2017. – Вип. 27. – С. 178-183.
Keywords: Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE; доктрина цивільного права; приватне право; адаптація; зближення доктрин; рецепція приватного права; західноєвропейське приватне право; civil law doctrine; private law; adaptation; accommodation of civil law doctrines; reception of private law; west European private law