Соціально-філософський аспект теорії інституціональних матриць у контексті світоглядної зумовленості базових структур - Леощенко, Д. І.; Леощенко, Д. И.; Leoshchenko, D. I. (My University, 2017)
У статті розглядається доцільність поєднання соціально-філософського та соціально-економічного методологічних підходів до вивчення суспільства в їхньому взаємному доповненні, що конкретизується у спробі оптимізації окремих положень цивілізаційної концепції та теорії інституціональних матриць. Результати проведеного дослідження дозволяють стверджувати, що класифікація типів цивілізацій та інституціональних матриць визначається співвідношенням колективістської та індивідуалістичної складових частин масового світогляду, а саме тим, яка з них домінуэ. На підставі зазначеного пропонується доповнити визначення поняття «інституціональна матриця» уточненням про те, що формування її як стійкої системи базових інститутів історично визначається світоглядними чинниками.

В статье рассматривается целесообразность сочетания социально-философского и социально-экономического методологических подходов к изучению общества в их взаимном дополнении, что конкретизируется в попытке оптимизации отдельных положений цивилизационной концепции и теории институциональных матриц. Результаты проведенного исследования позволяют утверждать, что классификация типов цивилизаций и институциональных матриц определяется соотношением коллективистской и индивидуалистической составляющих массового мировоззрения, а именно, тем, какая из них является доминирующей. На основании изложенного предлагается дополнить определение понятия «институциональная матрица» уточнением о том, что формирование ее как устойчивой системы базовых институтов исторически определяется мировоззренческими факторами.

The article discusses the rationality of the combination between socio-philosophical and socio-economic methodological approaches to the study of society in their mutual supplement that concretized in desire to optimize certain provisions of civilizational concepts and the theory of institutional matrices. The results of the study allow to assert that the classification of types of civilizations and of institutional matrices is determined by the ratio of collectivistic and individualistic components of mass worldview, namely which of them is dominant. On this basis, supplement is proposed to the definition of “institutional matrix” in the form of clarification that formation of it as a sustainable system of basic institutions historically determined by worldview’s factors.
Леощенко Д. І. Соціально-філософський аспект теорії інституціональних матриць у контексті світоглядної зумовленості базових структур / Д. І. Леощенко // Актуальні проблеми філософії та соціології: Науково-практичний журнал / Голов. ред. Д. В. Яковлев; відпов. секретар І. В. Шамша; Міністерство освіти і науки України; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2017. - Вип. 19. - С. 47-50.
Keywords: масовий рівень світогляду; колективістський тип світогляду; індивідуалістичний тип світогляду; інституціональна матриця; массовый уровень мировоззрения; коллективистский тип мировоззрения; индивидуалистический тип мировоззрения; институциональная матрица; massive level of worldview; collectivistic type of worldview; individualistic type of worldview; institutional matrix