Стилістика вигаданих мов у трилогії Дж. Р. Р. Толкієна «Володар перснів» - Поліщук, Л. Б.; Поліщук, Леся Борисівна; Polishchuk, L. В. (ВД "Гельветика", 2017)
Стаття присвячена авторським мовам Дж. Р. Р. Толкієна, які створювалися паралельно з конкретними художніми текстами і забезпечували «реальність» подій які в них відбуваються. У роботі аналізуються штучні мови, що виступають основним інструментом створення автором так званого «можливого» світу. Однак у цьому вигаданому світі вони функціонують як природні, для яких необхідною умовою є існування об ’єктів реального чи інших мистецьких світів: можливий світ виникає як відображення існуючого — його варіант, або трансформація.

An article is devoted to J. R. R Tolkien’s languages, which were created in parallel with specific literary texts and provided a «reality» of events. The paper analyzes the artificial languages, which are the main instrument for establishing a «possible» world. However, they function as natural in the fictional world. The existence of real objects or other artistic worlds is a necessary condition of apossible world. It appears as a reflection of the current world — its variant or transformation.
Поліщук, Л. Б. Стилістика вигаданих мов у трилогії Дж. Р. Р. Толкієна «Володар перснів» / Л. Б. Поліщук // Одеський лінгвістичний вісник. – 2017. – Cпецвип. – С. 177-180.
Keywords: Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION; трилогія; авторська мова; мовні моделі; мова ентів; авторські новоутворення; афоризми; trilogy; author s language; speech patterns; Entish language; author's innovations; aphorisms