Об’єднання співвласників багатоквартирних будинків: стан регулювання та перспективи розвитку інституту - Тарасов, Андрій Володимирович; Тарасов, А. В.; Tarasov, Andrii V.; Tarasov, A. V. (Одеса : Гельветика, 2020)
У статті досліджено сучасний стан правового регулювання діяльності об’єднань співвласників багатоквартирних будинків в Україні. Наведено нормативно-правове та теоретичне обґрунтування інституту об’єднань співвласників багатоквартирних будинків. Проведено порівняльний аналіз концепцій подальшого інституційного розвитку об’єднань співвласників багатоквартирних будинків в Україні та вирішення проблематики їх нормативно-правового регулювання. Виведено найбільш проблемні теоретичні аспекти визначення функціональної ролі об’єднань співвласників багатоквартирних будинків в Україні, їхньої діяльності. Запропоновано основні напрями реформування нормативно-правової бази, якою реґламентуються створення та діяльність об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, а також теоретичні напрями подальшого наукового опрацювання окремих аспектів їхньої діяльності. Запропоновано подальше опрацювання збільшення присутності держави в економічному та правовому забезпеченні діяльності об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, захисті прав та інтересів учасників об’єднань співвласників багатоквартирних будинків; дослідження та впровадження закордонного досвіду об’єднань громадян у сфері захисту житлових прав; регулювання діяльності управляючих (обслуговуючих) компаній, алгоритмів їх обрання. Доводиться необхідність поглибленого дослідження та застосування закордонного досвіду регулювання об’єднань громадян у сфері захисту житлових прав. Розглянуто проблематику регулювання діяльності управляючих (обслуговуючих) компаній і алгоритмів їх обрання. Акцентовано увагу на питанні усвідомлення функціональної природи об’єднань співвласників багатоквартирних будинків шляхом її дослідження в контексті системи прав людини та громадянина. Визначено необхідність подальшого наукового аналізу з метою вдосконалення державно-правового регулювання інституту об’єднань співвласників багатоквартирних будинків в Україні.

The article examines the current state of legal regulation of the activities of apartment building co-owners association in Ukraine. The normative-legal and theoretical substantiation of the ABCA institute is presented. A comparative analysis of the concepts of further institutional development of condominiums in Ukraine and the solution of the problems of its legal regulation is carried out. The most problematic theoretical aspects of defining the functional role of condominiums in Ukraine and the problems of their activities are presented. The main directions of reforming the regulatory framework, which regulates the creation and activities of condominiums, as well as theoretical directions for further scientific study of certain aspects of their activities are proposed. It is proposed: further processing of the increase in the state’s presence in the economic and legal support of the activities of condominiums, protection of the rights and interests of condominium participants; research and implementation of foreign experience of associations of citizens in the field of protection of housing rights; improvement of regulation of the activities of management (service) companies and algorithms for their election. The need for an in-depth study and application of foreign experience in regulating citizens’ associations in the field of protecting housing rights has been proved. The article considers the problems of regulating the activities of management (service) companies and algorithms for their election. The attention is focused on the issue of realizing the functional nature of associations of co-owners of apartment buildings through its research in the context of the system of human and citizen rights. The need for further scientific analysis in order to improve the state and legal regulation of the institution of ABCA in Ukraine is determined.
Тарасов А. В. Об’єднання співвласників багатоквартирних будинків: стан регулювання та перспективи розвитку інституту / А. В. Тарасов // Юридичний вісник. - Одеса : Гельветика - 2020. - № 5. - С. 150-156.
Keywords: Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE; apartment building co-owners association (condominiums); associations; ABCA functions; development conditions; об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ); асоціації; функції ОСББ; умови розвитку