Репродуктивна поведінка в сучасному урбанізованому суспільстві - Аксьонова, С. Ю .; Aksonova, S. Yu .; Василець, Ольга Іванівна; Василець, О. І.; Vasylets, Olha I. (Одеса, 2020)
Процес урбанізації є багатовимірним і охоплює різноманітні сфери життєдіяльності, зокрема дітородну активність. Аналіз причин зниження народжуваності під впливом урбанізації є особливо актуальним і з огляду на глобальні контексти цього явища, і з урахуванням необхідності розвитку вітчизняної економіки, зокрема її втрат внаслідок пандемії. У статті показано, як доволі сильна локальна ідентичність української молоді може обумовлювати формування або зміну репродуктивних установок відповідно до уявлень про належну поведінку для жителів великих міст, метро- полісів. З’ясовано, що урбанізація завдяки концентрації економічного, соціального, культурного, інноваційного, інформаційного капіталів прискорює суспільний розвиток, а це разом з іншими чинниками зумовлює зміни у системі цінностей молоді. У статті зазначається, що прагнення самореалізації (насамперед, у професійній, соціальній сфері), як правило, створює необхідність відкладати народження дитини на старший вік; крім цього, в умовах поширення толерантного ставлення суспільства до різноманітних способів життя, зокрема бездітного, також формується відмова від народження дитини взагалі. Отже, загалом позитивна тенденція зміщення пріоритетів із кількісних аспектів відтворення населення на якісні водночас поглиблює і підсилює ризики самих процесів відтворення. Наголошується на значущості ЗМІ у проведенні ідей відповідального батьківства як складової частини оптимізації репродуктивної поведінки людей в урбанізованому соціальному просторі сьогодення. Оскільки соціальна спроможність держави ґрунтується на конструктивному ставленні до людського капіталу, то громадяни країни становлять найцінніший ресурс розбудови демократичного простору у нашій Батьківщині. Отже, у статті доводиться, що репродуктивна поведінка як один із головних чинників формування демо- графічної мапи суспільства має досліджуватися синергетичними зусиллями представників поведінкових, соціальних, гуманітарних наук, адже старіння населення є комплексним викликом для України. Це стосується не тільки вимог ринку праці, але й можливості держави виконувати соціальні зобов’язання перед своїми громадянами різного віку. У статті підкреслюється, що конкурентні стосунки, загострюючись у метрополісах, негативно впливають на відтворення населення у буквальному розумінні, тому звертається увага на те, що прагнення до самореалізації під час здійснення останньої через гедоністичну модель поведінки призводить до втрати перспективного бачення наслідків власного вибору і стоїть на перешкоді прогресивному розвитку і країни, і особистості.

The process of urbanization is multidimensional and covers various spheres of life, including reproductive activity. Analysis of the causes of declining birth rates under the influence of urbanization is particularly relevant given the global contexts of this phenomenon, and given the need for development of the domestic economy, its losses due to the pandemic, in particular. The article shows how a fairly strong local identity of Ukrainian youth can lead to the formation or change of reproductive attitudes in accordance with the notions of proper behavior for residents of large cities and metropolises. It was found that urbanization, due to the concentration of economic, social, cultural, and innovative, information capital accelerates social development, and this, in turn, along with other factors, causes changes in the value system of youth. The article notes that the desire for selfealization (especially in the professional, social sphere), as a rule, creates the need to postpone the birth of a child to an older age; in addition, with the spread of a tolerant attitude of society to various lifestyles, including childless, it may also lead to the refusal of the birth of a child at all. Therefore, it is concluded that in general the positive trend of shifting priorities from quantitative aspects of population reproduction to qualitative ones, at the same time deepens and strengthens the risks of the reproduction processes themselves. The importance of the media in carrying out the ideas of responsible parenthood as a component of optimizing the reproductive behavior of people in the urban social space of today is emphasized. Since the social capacity of the state is based on a constructive attitude to human capital, accordingly, the citizens of the country are the most valuable resource for building a democratic space in our country. Based on this, the article argues that reproductive behavior as one of the main factors in shaping the demographic map of society must be studied by synergistic efforts of behavioral, social, humanities, because population aging is a complex challenge for Ukraine. This applies not only to the requirements of the labor market, but also to the ability of the state to fulfill social obligations to its citizens of all ages. The article emphasizes that competitive relations, intensifying in metropolises, negatively affect the reproduction of the population in the literal sense. Therefore, the article draws attention to the fact that the desire for self-realization, in the implementation of the latter through a hedonistic model of behavior, leads to a loss of perspective vision of the consequences of their own choice and hinders the progressive development of both country and individual.
Аксьонова С. Ю. Репродуктивна поведінка в сучасному урбанізованому суспільстві / С. Ю. Аксьонова, О. І. Василець // Актуальні проблеми філософії та соціології : Науково-практичний журнал / Голов. ред. С. Г. Секундант, відпов. ред. Д. В. Яковлев ; Міністерство освіти і науки України ; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2020. - Вип. 27. - С. 71-76. DOI https://doi.org/10.32837/apfs.v0i27.924
Keywords: урбанізація; суспільство; репродуктивна поведінка; народжуваність; urbanization; society; reproductive behavior; reproductive behavior; fertilit; Research Subject Categories::SOCIAL SCIENCES::Social sciences