Глобальна боротьба з расовою дискримінацією та імперативізація міжнародного права - Дрьоміна-Волок, Н. В.; Дрёмина-Волок, Н. В.; Dryomina-Voloc, N. V. (Одеса : Юрид. л-ра, 2012)
У статті розглядаються теоретичні та практичні аспекти тенденції до імперативізації міжнародного права як відповіді на неухильне підвищення правової свідомості світової спільноти щодо необхідності імперативного захисту фундаментальних людських цінностей, зокрема, захисту від расової дискримінації. Досліджується динаміка поглядів про існування та наповненість інституту норм jus cogens у міжнародній юриспруденції, зокрема аналізується практика Міжнародного Суду ООН та інших міжнародних судових установ. Робиться висновок, що еволюція та гуманізація міжнародно-правової думки привели до того, що заборона расової дискримінації в усіх її формах і проявах стала глобальним етичним і правовим імперативом.
Дрьоміна-Волок Н. В. Глобальна боротьба з расовою дискримінацією та імперативізація міжнародного права / Н. В. Дрьоміна-Волок // Актуальні проблеми держави і права : збірник наук. праць. Вип. 65 / НУ «ОЮА» , редкол. С. В. Ківалов (голов. ред.) та ін., відп. за вип. В. М. Дрьомін. – Одеса : Юрид. л-ра, 2012. – С. 154-166.
Keywords: імперативізація міжнародного права; расова дискримінація; норми jus cogens; зобов'язання erga omnes; Міжнародний Суд ООН; императивизация международного права; расовая дискриминация; нормы jus cogens; обязательства erga omnes; Международный Суд ООН; imperativization of international law; racial discrimination; jus cogens norms; erga omnes obligations; the International Court of Justice