Територіальна громада: сутність та соціальне призначення - Сосуновський, В. С.; Сосуновский, В. С.; Sosunovsky, V. S. (My University, 2017)
Статтю присвячено проблемі розвитку територіальної громади на сучасному етапі. Автор аналізує підходи до розуміння сутності територіальної громади, її атрибутів, проблем функціонування, тенденцій розвитку. Пропонується вважати сутнісними характеристиками територіальної громади певну територію, мешканців, що перебувають на цій території, інтереси, традиції, культурні особливості життя, що їх об’єднують. Подано аналіз механізму добровільного об’єднання територіальних громад в Україні, відзначено його недоліки та шляхи вдосконалення. Зазначено, що процес об’єднання територіальних громад зіштовхується з інерцією мислення мешканців громад та їхніх керівників, з небажанням починати нові події в умовах соціальних змін. Проаналізовано соціальне призначення громади – створення умов для повноцінного життя мешканців, облаштування території громади об’єктами сучасної інфраструктури.

Статья посвящена проблеме развития территориальной общины на современном этапе. Автор анализирует подходы к пониманию сущности территориальной общины, ее атрибутов, проблем функционирования, тенденций развития. Предлагается считать сущностными характеристиками территориальной общины определенную территорию, жителей, находящихся на этой территории, интересы, традиции, культурные особенности жизни, объединяющие их. Дается анализ механизма добровольного объединения территориальных общин в Украине, указываются его недостатки и пути совершенствования. Отмечается, что процесс объединения территориальных общин сталкивается с инерцией мышления жителей общин и их руководителей, с нежеланием начинать новый ряд событий в условиях социальных изменений. Анализируется социальное назначение общины – создание условий для полноценной жизни жителей, обустройство территории общины объектами современной инфраструктуры.

The article is devoted to the development of local community at the present stage. The author analyzes approaches to understanding the essence of the territorial community, its attributes, operations issues, trends. It is proposed to consider the essential characteristics of a territorial community area, residents, who are in the area, interests, traditions, cultural differences of the life, that unite them. The analysis of the mechanism of a voluntary association of local communities in Ukraine, specify its shortcomings and ways to improve. It is noted that the process of unification of communities faced with the inertia of thinking residents of the communities and their leaders, the reluctance to start a new series of events in terms of social change. Analyzes the social purpose of the community – to create conditions for normal life of residents, onstruction of the community facilities of modern infrastructure.
Сосуновський В. С. Територіальна громада: сутність та соціальне призначення / В. С. Сосуновський // Актуальні проблеми філософії та соціології: Науково-практичний журнал / Голов. ред. Д. В. Яковлев; відпов. секретар І. В. Шамша; Міністерство освіти і науки України; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2017. - Вип. 15. - С. 129-131.
Keywords: територіальна громада; соціальне призначення; суспільство; держава; влада; территориальная община; социальное предназначение; общество; государство; власть; territorial community; social purpose; society; state; power