Соціокультурні чинники клієнтелізму в зовнішній залежності України: теоретико-соціологічне бачення - Гугнін, Е. А.; Гугнін, Едуард Анатолійович; Huhnin, Eduard A. (Одеса, 2020)
У статті побудовано теоретико-аналітичну характеристику клієнтелізму як чинника зовнішньої залежності України шляхом узагальнення досліджень клієнтелізму в науковій літературі та побудови теоретико-аналітичної характеристики ключових складників клієнтелізму як чинника зовнішньої залежності України. В результаті проведеного аналізу зроблено висновок про те, що клієнтелізм є однією із соціокультурних передумов зовнішнього впливу на українське суспільство, що дає підстави говорити про наявну потребу розроблення програм протидії цьому явищу. Наголошено на тому, що важливими напрямами реалізації цих програм можуть стати такі: в соціально-культурній сфері – забезпечення умов максимального заохочення автохтонних культурних акторів; впровадження програм морально-етичного просвітництва у векторі модерної моралі через інститути церкви та освіти; пропаганда культури гуманізму, служіння людям і суспільству; проведення наукових (соціологічних, культурологічних, політологічних, правових) досліджень та моніторингу клієнтелізму з подальшим публічним обговоренням результатів і коригуванням заходів протидії; в політичній сфері – створення прозорої системи кадрової селекції в державному апараті та системи громадського контролю, спрямованого на перешкоджання призначенню на посади в системі управління осіб, залучених у клієнтарні мережі; посилення контролю результатів діяльності представницьких та адміністративних органів держави та політичних партій; в економічній сфері – впровадження медіаторства та аудиту організаційних структур задля формування меритократичної системи матеріального і нематеріального стимулювання службовців з урахуванням результатів їх професійної діяльності та реалізації менеджменту; в адміністративно-правовій сфері – створення відповідної нормативно-правової бази для боротьби з клієнтелізмом, зокрема визначення в наявних нормативних актах сутності цього явища та обов’язків посадових осіб щодо його недопущення; посилення незалежного контролю й відповідальності державних службовців усіх рівнів, застосування жорстких санкцій до порушників; розроблення й забезпечення широкого використання конкурсів на заміщення вакантних посад та атестації державних службовців.

The article constructs a theoretical and analytical characterization of clientelism as a factor of Ukraine’s external dependence by generalizing research on clientelism in the scientific literature and constructing a theoretical and analytical characterization of key components of clientelism as a factor of Ukraine’s external dependence. As a result of the analysis, it was concluded that clientelism is one of the socio-cultural prerequisites for external influence on Ukrainian society, which gives grounds to talk about the need to develop programs to combat this phenomenon. It is emphasized that important areas of implementation of these programs can be: in the socio-cultural sphere – providing conditions for maximum encouragement of indigenous cultural actors; introduction of programs of moral and ethical education in the vector of modern morality through the institutions of the church and education; propaganda of the culture of humanism, service to people and society; conducting scientific (sociological, culturological, political science, legal) research and monitoring of clientelism with further public discussion of the results and adjustment of countermeasures; in the political sphere – the creation of a transparent system of personnel selection in the state apparatus and a system of public control aimed at preventing the appointment to positions in the management system of persons involved in client networks; strengthening control over the performance of civil servants; in the economic sphere – the introduction of mediation and audit of organizational structures for the formation of a meritocratic system of material and intangible incentives for employees, taking into account the results of their professional activities and management; in the administrative and legal sphere – the creation of an appropriate regulatory framework to combat clientelism, including the definition in existing regulations of the essence of this phenomenon and the responsibilities of officials to prevent it; strengthening independent control and responsibility of civil servants at all levels, application of severe sanctions against violators; development and provision of wide use of competitions for filling vacant positions and certification of civil servants.
Гугнін Е. А. Соціокультурні чинники клієнтелізму в зовнішній залежності України: теоретико-соціологічне бачення / Е. А. Гугнін / Актуальні проблеми філософії та соціології : Науково-практичний журнал / Голов. ред. С. Г. Секундант, відпов. ред. Д. В. Яковлев ; Міністерство освіти і науки України ; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2020. - Вип. 27. - С. 82-89. DOI https://doi.org/10.32837/apfs.v0i27.927
Keywords: зовнішній вплив; клієнтелізм; геполітичний клієнтелізм; патрони; клієнти; соціальна мораль; доконвенційна мораль; конвенційна мораль; geopolitical clientelism; patrons; clients; social morality; pre-conventional morality; conventional morality; external influence; clientelism; Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::Philosophy subjects