Есхатологія християн: загальні виміри здійснення ідеї долі - Бредун, І. В.; Бредун, И. В.; Bredun, I. V. (My University, 2017)
У статті автор послідовно осмислює ідеї Долі в межах релігійної та філософської свідомості. У просторі теологічної думки виявляються смислові рівні теми Долі, культивуються її авторські інтерпретації. Есхатологічні теми й ідеї аналізуються під кутом зору уявлень про Долю людини (людської душі) та Долю Всесвіту (у кінці часів). Отже, тема есхатології розкривається в контексті індивідуального виміру. У його межах осмислюються її додаткові смисли. Тему Долі ми обґрунтовуємо як засадничу ідею, матрицю есхатологічних карт (релігійних систем) світу. У першому наближенні вона виявляється у вигляді теологічних роздумів про світ Небесний і Земний (його Долю). Наступний виток роздумів стосується філософських умоспоглядань богословів про Долю представників божественного світу (духів, ангелів, святих тощо) та Долю земного виміру. Есхатологічні теми пов’язані з ідеєю загробного Суду, законом відплати, воскресінням мертвих, апокаліптичними мотивами. Ми розкриваємо різні грані есхатологічних реальностей отців церкви і християнської ідеологічної картини світу.

В статье автор проводит последовательное осмысление идеи Судьбы в пределах религиозного и философского сознания. В пространстве теологической мысли оказываются смысловые уровни темы Судьбы, культивируются ее авторские интерпретации. Эсхатологические темы и идеи анализируются с точки зрения представлений о Судьбе человека (человеческой души) и Судьбу Вселенной (в конце времен). Таким образом, тема эсхатологии раскрывается в контексте индивидуального измерения. В его пределах осмысливаются ее дополнительные смыслы. Тему Судьбы мы обосновываем как основополагающую идею, матрицу эсхатологических карт (религиозных систем) мира. В первом приближении она проявляется в виде теологических размышлений о мире Небесном и Земном (его Судьбе). Следующий виток размышлений касается философских умосозерцании богословов о Судьбе представителей божественного мира (духов, ангелов, святых и т. д.) и Судьбе земного измерения. Эсхатологические темы связаны с идеей загробного суда, законом возмездия, воскресением мертвых, апокалипсическими мотивами. Мы раскрываем различные грани эсхатологических реальностей отцов церкви и христианской идеологической картины мира.

In the article the author conducts a consistent comprehension of the idea of Destiny within the limits of religious and philosophical consciousness. In the space of theological thought are the semantic levels of the theme of Destiny, its author's interpretations are cultivated. Eschatological themes and ideas are analyzed from the point of view of the ideas about the fate of man (the human soul) and the fate of the universe (at the end of time). So, the theme of eschatology is revealed in the context of an individual dimension. In its limits, its additional meanings are comprehended. The theme of Destiny we justify as the fundamental idea, the matrix of eschatological maps (religious systems) of the world. In the first approximate it manifests itself in the form of theological reflections on the world of Heaven and Earth (its Destiny). The next round of reflection concerns the philosophical contemplation of theologians about the fate of representatives of the divine world (spirits, angels, saints, etc.) and the fate of the earthly dimension. The eschatological themes associated with the idea of the afterlife, the law of retribution, the resurrection of the dead, apocalyptic motives. We reveal the various facets of the eschatological realities of the Church Fathers and the Christian ideological picture of the world.
Бредун І. В. Есхатологія християн: загальні виміри здійснення ідеї долі / І. В. Бредун // Актуальні проблеми філософії та соціології: Науково-практичний журнал / Голов. ред. Д. В. Яковлев; відпов. секретар І. В. Шамша; Міністерство освіти і науки України; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2017. - Вип. 19. - С. 7-10.
Keywords: душа; есхатологія; ідея; індивідуальна; Всесвітня; смисли; богослови; душа; эсхатология; идея; индивидуальная; Всемирная; смыслы; богословы; soul; eschatology; idea; individual; World; meanings; theologians