Богословські аспекти Таїнства Вознесіння в перших проповідях свята (IV–V століття) - Дерев’янчук, Ю. І.; Деревянчук, Ю. И.; Derevianchuk, Y. I. (My University, 2016)
Стаття розглядає питання богословської візії Таїнства Христового Вознесіння в ранніх проповідях Отців Церкви. Метою дослідження є виділення основних рис христологічної парадигми в контексті богословської думки ранньої Церкви та їх ставлення до формування традиції святкування цієї події, безпосередній вплив на відокремлення Вознесіння з оригінального Пасхального циклу. Автор ураховує ідеї тих відомих Отців Церкви, котрі були сучасниками розвитку христологічного догмату та чиї праці внесли великий вклад у розуміння сутності цієї події. До них належать Кирило Єрусалимський, котрий був першим, хто описав богословський характер Вознесіння в літургійних аспектах; Григорій Ніський, із чиєї проповіді, на думку багатьох дослідників, почалось святкування Вознесіння в літургійному році; Йоан Золотоустий, котрий підкреслював єдність природи Бога й людини в Таїнстві Вознесіння; Лев Великий Папа, котрий поєднав «Не-присутність» у події Вознесіння з Присутністю в Таїнствах Церкви. Новизна дослідження полягає в тому, щоб підкреслити важливість Вознесіння в христологічному, а також у сотеріологічному й антропологічному сенсі. Автор доходить висновку, що Таїнство Вознесіння таким, яким воно міститься в ранніх проповідях, розкриває сутність і основи християнської віри, є єдиним за своїм змістом.

В статье рассматривается богословское видение Таинства Христового Вознесения в ранних проповедях Отцов Церкви. Целью исследования является выделение основных черт христологической парадигмы в контексте богословской мысли ранней Церкви и их отношения к формированию традиции празднования этого события, их непосредственного влияния на выделение Вознесения из оригинального Пасхального цикла. Автор учитывает идеи тех известных отцов, которые были современниками развития христологического догмата и чьи работы внесли большой вклад в понимание сущности этого события. К ним относятся Кирилл Иерусалимский, который был первым, кто описал богословский характер Вознесения в литургических аспектах; Григорий Нисский, с чьей проповеди, по мнению многих исследователей, началось празднование Вознесения в литургическом году; Иоанн Златоуст, который подчеркивал единство природы Бога и человека в Таинстве Вознесения; Лев Великий Папа, который соединил «Не-Присутствие» в событии Вознесения с Присутствием в Таинствах Церкви. Новизна исследования заключается в том, чтобы подчеркнуть важность Вознесения в христологическом, а также в сотериологическом и антропологическом смысле. Автор приходит к выводу, что Таинство Вознесения, так как оно содержится в ранних проповедях, раскрывает сущность и основы христианской веры, является едиными по содержанию.

The paper considers the theological vision of the Mystery of the Ascension of Christ in early sermons of the Fathers of the Church. The purpose of the research is to highlight the main features of the Christological paradigm in the context of the theological thought of the early Church and their relationship to forming the tradition of the celebration of the event. It focuses on distinguishing the Ascension out of the original Paschal cycle. The author takes into consideration the ideas of those famous Fathers of the Church who were contemporaries of the development of Christological dogma and whose works contributed greatly to understanding the essence of the Event. They are: Cyril of Jerusalem, who was the first to describe the theological character of the Ascension in the liturgical aspects; Gregory of Nyssa, whose sermon in the opinion of many researchers initialed the Ascension feast in the liturgical year; John Chrysostom, who emphasized the unity of the nature of God and man in the Mystery of the Ascension; Pope Leo the Great, who connected the Non-Presence in the Ascension with the Presence in the Sacraments of the Church. The novelty of the research consists in underlining the importance of the Ascension in the Christological and although in soteriological and anthropological senses. At the end of the paper the author comes to the conclusion that the Mystery of the Ascension contained in the early sermons reveals the essence and foundation of the Christian faith.
Дерев’янчук Ю. І. Богословські аспекти Таїнства Вознесіння в перших проповідях свята (IV–V століття) / Ю. І. Дерев’янчук // Актуальні проблеми філософії та соціології: Науково-практичний журнал / Голов. ред. Д. В. Яковлев; відпов. секретар І. В. Шамша; Міністерство освіти і науки України; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2016. - Вип. 14. - С. 27-31.
Keywords: Вознесіння; проповідь; свято; Таїнство; спасіння; Вознесение; проповедь; праздник; Таинство; спасение; Ascension; sermon; feast; Mystery; salvation