Церковний суд у системі українського правосуддя - Сандуленко, О. С.; Sandulenko, O. S. (Одеса : Фенікс, 2014)
При розгляді державними судами деліктів, які мають ознаки церковного та адміністративного правопорушення або кримінального злочину, можливим стає одночасне застосування юридичної (каральної) та церковної (відновлювальної) відповідальності з урахуванням церковних покарань та правової санкції тієї галузі права, норма якої була порушена. Автор статті робить висновок, що нинішнє нормативні акти РПЦ і УПЦ (МП), що стосуються церковного правосуддя претендують на роль виключно дисциплінарного статуту релігійної організації. Для мирян участь у відправленні церковного правосуддя та претерпіння накладених ним санкцій є справою добровільною.
Сандуленко О. С. Церковний суд у системі українського правосуддя / О. С. Сандуленко // Правове життя сучасної України: матеріали Міжнар. наук. конф. проф.-викл. та аспірант. складу / відп. за вип. В. М. Дрьомін; НУ ОЮА, Півд. регіон. центр НАПрН України. – Одеса: Фенікс, 2014. – Т. 2. – С. 80-82.
Keywords: церковний суд у системі українського правосуддя; церковне право; церковный суд в системе украинского правосудия; церковное право; Ukrainian church court in the justice system; canon law