Модель мовної політики у поліетнічному суспільстві: кейс України - Перегуда, Євген Вікторович; Перегуда, Евгений Викторович; Pereguda, Yevgen V. (Одеса, 2016)
Збереження цілісності українського суспільства потребує моделі мовної політики, базованій на плюралізмі мовних орієнтацій. Стаття побудована на матеріалах до- слідження ідентичності громадян, здійсненого у 2015 р. Центром Разумкова. Його підсумки свідчать про поширення у суспільстві тієї концепції громадянської нації, яка припускає асиміляцію груп. Але деякі результати, зокрема, перевищення часткою громадян, які вважають українську мову рідною, частки тих, хто нею спілкується, свідчать про принципову можливість поєднання символічного насильства в державному управлінні з ліберальним принципом вільного вибору мови спілкування в інших сферах, зокрема на регіональному рівні. Підвищення ролі української мови у цих сферах залежить від успіхів держави в економіці, зовнішній політиці тощо. Помилковим є ігнорування чиннику інших, крім української та російської, мов. Їх важливість зумовлена компактним проживанням етнічних груп України.

Сохранение целостности украинского общества требует модели языковой политики, основанной на плюрализме языковых ориентаций. Статья построена на социологическом исследовании идентичности граждан, проведенном в 2015 г. Центром Разумкова. Его итоги свидетельствуют о распространении в обществе той концепции гражданской нации, которая предполагает ассимиляцию групп. Но некоторые результаты, в частности, превышение долей граждан, считающих украинский язык родным, доли тех, кто на нем общается, говорят о принципиальной возможности сочетания символического насилия в государственном управлении с либеральным принципом свободного выбора языка общения в других сферах, в том числе на региональном уровне. Повышение роли украинского языка в этих сферах зависит от успехов государства в экономике, внешней политики и т.п. Ошибочным является игнорирование фактора других, кроме украинского и русского, языков. Их важность обусловлена компактным проживанием этнических групп Украины.

The preservation of the Ukrainian society integrity needs a model of language policy, based on linguistic orientations’ pluralism. The article is built on the sociological research of citizens’ identity, conducted in 2015 by the Razumkov Center. Its results witness about the increase in popularity of the concept of civic nation, which suggests the assimilation of groups. However some of the results, in particular, the excess proportion of citizens who consider Ukrainian as their native language, the proportion of those who uses it in communication, show the fundamental possibility of a combination of symbolic violence in the government with the liberal principle of free choice of the language of communication in other areas, including regional level. Increase of the role of the Ukrainian language in these areas depends upon the state progress in the economy, foreign policy, etc. It is wrong to ignore other languages, except Ukrainian and Russian. Their importance is due to the the compact habita- tion of ethnic groups in Ukraine.
Перегуда Є. В. Модель мовної політики у поліетнічному суспільстві: кейс України / Є. В. Перегуда // S.P.A.C.E. Society, Politics, Administration in Central Europe : електронний науково-практичний журнал / редкол.: Д. В. Яковлев (голов. ред.), К. М. Вітман (заст. голов. ред.), Д. Ю. Дворніченко (відп. секр.) [та ін.] ; НУ «ОЮА». – Одеса, 2016. – Вип. 1. – С. 92-96.
Keywords: мова; мовна політика; модель; державна мова; вільний вибір мови спілкування; етнічні групи; національні меншини; мультикультуралізм; язык; языковая политика; государственный язык; свободный выбор языка общения; этнические группы; национальные меньшинства; мульти-культурализм; language; language policy; national language; free choice of the language of communication; ethnic groups; minorities; multiculturalism