Правові засади видачі, обігу та виконання аграрних розписок в Україні - Боснюк, Оксана Павлівна (Одеса, 2024)
У дисертації здійснено комплексний науковий аналіз правових засад видачі, обігу та виконання аграрних розписок, сформульовано теоретичні узагальнення та практичні пропозиції, що загалом вирішують важливе наукове завдання і спрямовані на вдосконалення нормативного забезпечення відповідних суспільних відносин. У дисертації встановлено особливості становлення законодавчих та науковотеоретичних засад видачі, виконання та обігу аграрних розписок. Визначено поняття, види та особливості правової природи аграрної розписки. Визначені та охарактеризовані етапи еволюційного становлення законодавства України про аграрні розписки. Розкрито специфіку матеріальних та процедурних правовідносин у сфері видачі, обігу та виконання аграрних розписок. Розроблено шляхи удосконалення законодавства про аграрні розписки. Виявлено особливості життєвого циклу аграрної розписки, який представлений такими етапами: 1) формальний (видача аграрної розписки, що складається із чотирьох стадій: підготовка, оформлення, нотаріальне посвідчення та державна реєстрація); 2) пасивного виконання (виробництво сільськогосподарської продукції); 3) активного виконання (безпосереднє виконання грошового або товарного зобов’язання боржника перед кредитором); 4) примусового виконання (факультативний етап). Визначено юридичні особливості застави майбутнього врожаю за аграрними розписками, втілені в предметній, трансформаційній специфіці та специфіці реалізації прав заставодержателя. Удосконалено розуміння земельної складової правовідносин щодо аграрних розписок, а саме: доведено, що юридична прив’язка до конкретної земельної ділянки виконує інструментальну функцію.
Боснюк О. П. Правові засади видачі, виконання та обігу аграрних розписок в Україні : автореф. дис…канд. юрид..наук / Боснюк Оксана Павлівна ; Національний університет «Одеська юридична академія» – Луцьк, 2024. – 19 с.
Keywords: аграрна розписка; фінансування сільського господарства; застава; сільськогосподарська продукція; аграрне право; аграрні правовідносини; кредитування; agrarian receipt; financing of agriculture; pledge; agricultural products; agrarian law; agrarian legal relations; lending